Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

25 Sep 2020 | Nikola Nečedová

Kyselina mléčná, pomocník pro citlivou a suchou pleť

Kyselina mléčná, pomocník pro citlivou a suchou pleť

I když slovo „kyselina ve spojitosti s péčí o pleť může znít trochu děsivě, je důležité vědět, že ve správných dávkách mohou být kyseliny pro vaši plať opravdu užitečné. Hlavním předmětem dnešního článku bude konkrétně kyselina mléčná a její využití v kosmetice. Vysvětlíme vám, jaké má kyselina mléčná účinky, a zároveň se pokusíme definovat, proč je její místo v kosmetickém průmyslu zkrátka nenahraditelné.

 

Co je to kyselina mléčná a jak vzniká?

Kyselina mléčná je jednou z AHA kyselin* a vzniká fermentací bakterií, které se nacházejí v ovoci, zelenině a nebo mléku. Tato kyselina tedy může být přírodního původu, ale nemusí. Velmi často se vyrábí synteticky. Hlavní využití kyseliny mléčné je v krémech a přípravcích pro péči o pleť. Najdete ji však také ve sprchových gelech, šampónech nebo kondicionérech.

 

Kyselina mléčná vzniká fermentací bakterií z mléka

 

*AHA kyseliny jsou v moderní kosmetice nejvíce používané kyseliny. Jsou rozpustné ve vodě a fungují především jako exfoliant povrchu pokožky. Mezi nejznámější AHA kyseliny patří kyselina glykolová (je nejúčinnější, ale zároveň nejvíce iritující) a kyselina mléčná (vhodná pro citlivou pleť).

 

Kyselina mléčná na pleť? Za nás ano!

AHA kyseliny všeobecně zažívají velký BOOM v kosmetické branži! Pokud jste s žádnou kyselinou v rámci vaší skin-care ještě neexperimentovali, nevíte, o co přicházíte. Ze začátku se však doporučuje začít raději pomaleji, a to právě zmiňovanou kyselinou mléčnou a jejími méně koncentrovanými variantami.

Kyselina mléčná se stala v průběhu několika málo let velmi populární a navíc šetrnou variantou klasického peelingu, a to hlavně díky svým fantastickým účinkům, které je vidět téměř hned. Dokáže efektivně vyhladit pleť úplně stejně jako drsnější mechanický peeling, ale zároveň je k ní jemnější a zbytečně ji nedráždí.

 

Produkty s kyselinou mléčnou: Vyberete si krém, tonikum, peeling a nebo masku?

Kyselinu mléčnou najdete v kosmetice v čistících gelech, v toniku a nebo v krémech, které jsou určeny pro každodenní použití. Vyšší koncentraci a vyšší účinnost potom hledejte v pleťových maskách a peelingu, přičemž platí, že pro pravidelné domácí používání je ideální koncentrace kyseliny mléčné maximálně 10 % v produktu.

 

Kyselina mléčná v kosmetice

 

Chcete účinky kyseliny mléčné vyzkoušet na vlastní kůži? Najdete ji třeba v produktech oblíbené značky The Ordinary! Zjistěte víc v našem článku The Ordinary: Akné zmizne jako mávnutím čarovného proutku!

 

Použili jsme:

 

Účinky kyseliny mléčné a jej top benefity

Když se kyselina mléčná používá důsledně a pravidelně, dokáže efektivně napomáhat při specifických problémech, jako jsou například:

  • pigmentové skvrny,
  • akné,
  • vrásky,
  • rozšířené póry,
  • a dokonce také jizvy po akné či poranění.

 

Krémy nebo séra s obsahem kyseliny mléčné dále slibují účinky jako:

  • viditelné rozjasnění pleti,
  • redukce prvních známek stárnutí,
  • sjednocení barevného tónu pleti,
  • hydratační a zvlhčující účinky.

 

Použití kyseliny mléčné v praxi a užitečné tipy na závěr

S kyselinami je potřeba zacházet opatrně, jejich koncentraci v produktu, který používáte, proto přizpůsobte vašemu typu pleti.

Článek, který vám pomůže určit typ pleti, najdete tady.

 

I když jsou AHA kyseliny skvělá aktivní ingredience, při jejímž používání uvidíte efekt velmi rychle, mohou v kombinaci s jinými ovocnými kyselinami, případně s mechanickým peelingem natropit pěknou škodu. Pokud je tedy plánujete kombinovat, určitě buďte nadmíru rozvážní, abyste si na pleti nenadělali víc škody než užitku.

Produkty s obsahem kyseliny mléčné doporučujeme používat raději večer, protože podpoří obnovu a regeneraci pleti v noci. Navíc je po aplikaci pleť mnohem citlivější, a tak je lepší, když není vystavena bezprostředně po použití kyseliny sluníčku. Při kosmetických ošetřeních s AHA kyselinami na to proto nezapomínejte a pořiďte si navíc i silnější SPF ochranný faktor.

 

Ať už jste věrným fanouškem mechanického peelingu, a nebo se odhodláváte vyzkoušet právě ten chemický, pro inspiraci a výběr těch nejkvalitnějších exfoliačních produktů klikněte zde.


Další článek