Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

27 May 2020 | Nikola Nečedová

Pitný režim: Klíč ke správné hydrataci pleti

Pitný režim: Klíč ke správné hydrataci pleti

Vzpomeňte si na to, kdy jste naposledy měli bolesti hlavy, křeče a nebo vysušenou pokožku. Vaše tělo vás tímto způsobem pravděpodobně chtělo informovat o tom, že je dehydrované a snažilo se vás upozornit na to, že byste neměli zapomínat na pití vody. Pokud se navíc pravidelně cítíte unaveně a nebo ospale, může jít o jeden z dalších způsobů, kterým se vám tělo snaží říct: „Hej, dej mi trochu vody. Chybí mi hydratace!“

 

Pokud vás zajímá, jaké problémy vám nedostatečný pitný režim může způsobit a jaký má vliv pití čisté vody na vaši pleť, na nic nečekejte a pusťte se do čtení.

 

Proč je hydratace tak důležitá?

60 % lidského těla je tvořeno z vody, skládá se z ní celých 90 % krve, ale i přesto, že to mnozí z nás moc dobře ví, stále mají problém s dodržováním pitného režimu. Když si však uvědomíme, že v průběhu celého dne ztrácí naše tělo velké množství vody, ať už slzami, dýcháním a nebo potem, dojde nám, jak důležité je vodu pravidelně doplňovat.

 

Pokud jste si tedy právě teď uvědomili, že s pitím vody máte problém, dnes je ten správný čas na změnu. Nastavte si nový pitný režim a již za několik málo dní očekávejte změny, které s sebou dostatečná hydratace přinese.

 

Sklenice vody pro správnou hydrataci

 

Vyhněte se dehydrataci

Pokud se vám někdy zdálo, že máte pleť jako brusný papír, zřejmě už jste měli tu čest s dehydratovanou pokožkou. Vysušená pleť vám může způsobit nepříjemné pocity, praskání, začervenání a nebo dokonce svědění. Dobrou zprávou však je, že těmto problémům se můžete vyhnout tím, že si uděláte čas, abyste svoje tělo dobře hydratovali zevnitř.

To, že hydratace je klíčem ke krásné pokožce, potvrzuje i kosmetička Monika Steinbergerová:

„Základem zdravě vypadající pokožky je hydratace nejen zvenku, ale také zevnitř. Pro udržení hydratované pokožky je potřebné dodržovat pitný režim, dopřát si kvalitní spánek a oddych.“

Zároveň také dodává několik tipů, jak na první pohled poznat, že vaše pleť je dehydrovaná. Pokožka, která trpí nedostatkem vody, je:

  • Napnutá
  • Šupinatá
  • Citlivá
  • Mohou se na ní objevit vyrážky

Běžný způsobem, jak se zbavit suché pokožky, je také pravidelná hydratace zvenku, tedy různými krémy, séry a maskami. Je tedy dobré vědět, jak tuto péči zefektivnit. Pokud si například nanesete hydratační krém hned po tom, co vylezete z vany, jeho účinky se prohloubí. Dalším krokem, který můžete udělat, abyste uklidnili svou suchou pleť je třeba výměna dlouhého pobytu ve vaně za kratší koupel a nebo použití studenější vody místo horké. 

 

Hydratace pleti pomocí krémů

 

Hydratace pleti zvenku

Hydratace by měla být pravidelnou součástí vašeho denního rituálu péče o pleť. Velmi rozhodující však je, jaký máte typ pleti.

 

Mastná pleť

Pokud máte mastnou pleť, rozhodně to neznamená, že byste se měli distancovat od hydratační kosmetiky. Musíte jen zvolit vhodný produkt, ideálně takový, který je založený na vodě. Hydratační přípravky na vodní bázi jsou dnes naprosto běžným produktem, který bez problémů seženete. tyto zvlhčovače pokožky uvádí vodu jako svoji hlavní složku a často obsahují aktivní látky, které vázání vody ještě zlepšují, jako je například kyselina hyaluronová.

Kyselina hyaluronová je velká molekula podobná cukru, která se nachází téměř v každé tkáni ve vašem těle. Tato kyselina se považuje za jakýsi elixír mládí. Díky ní se pleť zdá být živější, plnější a navíc zmírňuje i vznik vrásek.

 

Smíšená a normální pleť

Chcete-li lehké ošetření a hydrataci, u smíšené a normální pleti je nejlepší volbou suchý olej. Vyhněte se však produktům, které používají minerální vosky, minerální oleje nebo jiné podobné přísady. Tyto složky totiž mohou zachytávat pot, a tím způsobovat ucpávání pórů. Důsledkem toho pak může vzniknout i nepěkné akné.

 

Suchá pleť

Nejdůležitější věc, kterou je potřeba vzít v úvahu při výběru vhodných hydratačních produktů pro suchou pleť, je hlavně stupeň její suchosti. Čím je produkt hutnější, tím více hydratačních prvků většinou obsahuje. nejlehčím přípravkem je gel nebo fluid, následují séra, oleje na pleť a nakonec bohaté krémy, která poskytují nejvyšší dávku hydratace.

 

Nevíte, jaký máte typ pleti? Přečtěte si náš článek Jak zjistit typ své pleti jednoduše a rychle?

 

Pokud vaše pleť volá o pomoc, pro její záchranu můžete využít jednoduché suroviny, které najdete v kuchyni. Monika Steinbergerová pro hydrataci pokožky doporučuje například tyto:

  • okurka
  • meloun
  • avokádo
  • aloe vera
  • medová maska

 

Potraviny a nápoje pro optimální hydrataci

Nejlepší volnou pro hydrataci zevnitř je jednoznačně voda. Pokud nejste fanouškem čisté vody z kohoutku, bylinné čaje a nebo sycená voda mohou být skvělou alternativou. do vody můžete přidat také mátu, citron a nebo okurky, abyste získali zajímavější chuť. jiné nápoje, jako jsou například džusy a sportovní drinky, vám sice pomohou, abyste zůstali hydratovaní, zároveň však do vašeho denního příjmu přidají další kalorie, což by po čase mohlo vést i k nárůstu hmotnosti. 

 

Pití ochucené vody

 

Pozor také na kávu a alkohol, které mají výrazné dehydratační účinky na vaše tělo a mohou tak dokonce ovlivnit i vzhled vaší pokožky. pití skleničky vody po každém šálku kávy nebo sklence alkoholu vám pomůže vyrovnat hladinu tekutin a zajistit dobrou hydrataci těla.

Hydrataci však nemusíte získávat jen z tekutin, které pijete. Svou roli hrají také potraviny, které jíme. Ty rostlinného původu, jako je ovoce a zelenina, se většinou skládají z velké části právě z vody. Pokud se tedy zaměříte na zařazení rostlinné stravy, podpoříte svou hydrataci, čímž můžete zamezit například předčasnému stárnutí pleti. Pomohou také potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny, například vlašské ořechy, len, losos a olivový olej.

 

Benefity pití tekutin

  1. Umožňují vašemu tělu pracovat efektivně
    Prvním důvodem, proč je důležité pít vodu, je to, že bez ní zkrátka a jednoduše nemůžeme žít a naše tělo bez ní nezvládá efektivně pracovat. proto, abyste zabezpečili jeho správné fungování, měli byste denně vypít 1 až 2 litry vody. Kolik tekutin přesně budete potřebovat však záleží na vaší váze i fyzické aktivitě. Na příjem vody však rozhodně nezapomínejte, podpoří totiž průtok krve a působí dokonce na mozek, kde podporuje paměť.
     
  2. Pití vody zlepšuje zdraví a krásu pokožky
    Pokožka obsahuje mnoho vody a zároveň slouží jako bariéra, která zabraňuje jejím přílišným ztrátám. Pokud se hydratace pleti zanedbává, pokožka se stává zranitelnější. Může pak dokonce trpět nepříjemnými potíži, jako je například psoriáza nebo ekzém. Navíc se zvyšuje i pravděpodobnost dřívější tvorby vrásek. Dobře hydratovaná pokožka je naopak pružná, zdravá a mladistvá.
     
  3. Pití čisté vody spojené se štíhlou postavou?
    Pokud vodou nahradíte slazené nápoje, budete konzumovat méně kalorií a uděláte tak dobře nejen své postavě, ale také svému zdraví obecně. Častá a nepřiměřená konzumace sladkých nápojů může vést k různým komplikacím, jako jsou například srdeční choroby, cukrovka nebo dokonce i předčasná smrt. Pravidelný příjem vody vám pomůže nastartovat metabolismus a zároveň podpoří vaše trávení. Vypití sklenice vody před jídlem často udělá úplné zázraky.
     
  4. Zlepšení dýchání
    Pokud nebudete pít dostatek vody, riskujete různé problémy s dýcháním. Hlen v dýchacích cestách se totiž postupně stává hustým a lepkavým, takže je dobré ho ředit čistou vodou. I naše průdušky a plíce spoléhají na vodu, aby se udržely vlhké. Dalším důvodem, proč pít dostatek vody je také produkce histaminu, která s nedostatkem vody stoupá a může tak vyvolat různé alergie.
     
  5. Koncentrace
    Pokud nemáme dostatek vody v těle – mozek zápasí. Nedokážeme se soustředit. Máme problémy s pamětí. Nedostatečný pitný režim navíc může zapříčinit i nepříjemné duševní stavy, například úzkosti.

 

CELKOVÉ ZDRAVÍ

Nemoci, jako je horečka, zvracení, průjem, infekce močového měchýře a močové kameny, většinou vyžadují, aby nemocné osoby pily více vody, než je obvyklé. Je to z toho důvodu, že při nemocích tělo vylučuje více vody než v běžném stavu.

 

Rutina pití 

  • Kupte si kvalitní lahev, kterou můžete opakovaně používat.
  • Celý den ji mějte po ruce.
  • Pijte po menších dávkách, ne naráz a velké množství.

Ze začátku se to může zdát zvláštní a nebo dokonce namáhavé, ale uvidíte, že po chvíli už nad tím nebudete ani uvažovat. Po nějaké době si všimnete, že jste energičtější a pozitivnější.

 

Pitný režim

 

Pozor na opačný extrém: Nadměrný pitný režim

Jak se říká, nic se nemá přehánět, a to pletí i pro pitný režim. Snažte se proto udržovat balanc mezi správnou hydratací a nadměrným pitím vody. Poslouchejte své tělo a pokuste se najít optimální množství vody, které potřebujete za den přijmout. Pokud to budete s pitím vody přehánět, může se stát že sklouznete až k takzvanému aquaholismu – což je závislost na pití velkého množství vody. Pijte proto dostatečně, ale zároveň se snažte vyhnout extrémům.

 

Udělejte si rychlý test!

Pokud máte obavu, že trpíte dehydratací, můžete si vyzkoušet jednoduchý test, který vám napoví. Jemně přitlačte kůži na ruce k sobě a sledujte, co se s ní stane. Pokud se vrátí hned zpět, úroveň hydratace je pravděpodobně v pořádku. Pokud se vrací pomaleji, mohlo by to být známkou lehké dehydratace.

 

Pitný režim je účinným způsobem na udržení dobrého zdraví

Pamatujte, že pokožka může být hydratovaná různými způsoby. Pracujte proto s tipy, které jste získali v tomto článku a nebojte se je kombinovat. Zároveň však nezapomínejte, že na celkový vzhled pleti má vliv více faktorů. Podle kosmetičky Moniky Steinbergerové hrají velkou roli hlavně následující:

  • znečištěné ovzduší,
  • povětrnostní podmínky,
  • klimatizace,
  • kouření,
  • nevhodné kosmetické přípravky
  • stres a vyčerpaní,
  • speciální léky,
  • konzumace kávy, čaje,
  • chlór nebo mořská voda.

Dobrá hydratace je důležitá nejen pro krásnou pleť, ale také jako prevence vzniku různých onemocnění. Najděte si svůj ideální pitný režim a zkuste ho dodržovat. Zaměřte se hlavně na pití čisté vody a nebo jiných nízkokalorických nápojů. Myslete také na to, že někdy je žízeň zaměňovaná s pocitem hladu. Mít dostatek vody v pravidelných intervalech tak může být způsobem, jak udržet ve formě nejen pleť, ale i tělo.

Vždy pamatujte, že zdravé tělo znamená i šťastný život.

Na zdraví!


Další článek