Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

27 May 2020 | Nikola Nečedová

5 důvodů, proč používat med na pleť. Zkuste to i vy!

5 důvodů, proč používat med na pleť. Zkuste to i vy!

Použití medu na pleť není nikdy špatný nápad. V kombinaci s ostatními přírodními ingrediencemi, které běžně najdete u vás v kuchyni, totiž umí vytvořit opravdu účinné a levné kosmetické ošetření. Pravidelná aplikace peelingů a pleťových masek z medu vám může přinést výsledky, které byste možná ani neočekávali – pleť bude zdravější, zářivá a omlazená.

 

V tomto článku vám prozradíme, jaké výhody má použití medu na obličej, i to, jak můžete aplikovat med na vlasy nebo třeba na rty. Navíc vám představíme 4 domácí masky z medu, které jednoduše musíte vyzkoušet!

 

Základní benefity medu: Zjistěte, proč je medová maska na pleť tak účinná!

  1. Med mimořádně hydratuje, a tak je vhodný i pro tu nejsušší pokožku.
  2. Má antibakteriální vlastnosti, zbavuje pleť nečistot a je ideální na prevenci i léčbu akné.
  3. Enzymy v medu působí jako jemný exfoliátor, čímž med odstraňuje odumřelé kožní buňky a prozařuje pleť.
  4. Med pokožku uklidňuje a má léčivé a vyživující schopnosti (tradičně se používal na rány a podporu hojení). Díky tomu eliminuje jizvy po akné a fleky na tváři.
  5. Je vynikajícím řešením proti stárnutí, pomáhá vyživovat pokožku. Dodává pleti vlhkost bez toho, aby byla mastná nebo podrážděná. I když vrásky neodstraní úplně, sníží jejich výraznost.

 

Banner: Čištění a odlíčení

 

Jak se stát přes noc krásnější? Zkuste med na pleť!

Med je v přírodě vyráběn včelami, které sbírají květinový nektar a ukládají ho do pláství, aby vytvořily sladkou, hustou tekutinu, kterou všichni dobře známe a milujeme. Med tvoří asi 300 různých složek, které pomáhají mastné i suché pokožce  – mezi ty nejznámější patří vitamín B, vápník, zinek, draslík a železo.

 

Včela zbiera kvetinový nektár na med

 

Med na vlasy: konec roztřepeným konečkům

  • Chcete vlasy prosvětlit a prozářit? Smíchejte med s heřmánkovým čajem. Nastříkejte tuto směs na vlasy a použijte přes noc koupací čepici. Ráno opláchněte vlažnou vodou. Tuto kúru opakujte jednou týdně, dokud se nedostaví zesvětlujicí efekt.
  • Zbavte se roztřepených konečků pomocí medu smíchaného s olivovým olejem. Naneste kašičku jen na konečky vlasů a uvidíte, že výsledek se po několika použitích objeví. Směs však musíte aplikovat minimálně jednou měsíčně.

 

Med a rty

Včelí med je známý svým zvláčňujícím a hydratačním účinkem. Navíc se jeho použitím zbavíte i odumřelých kožních buněk a popraskaných rtů. Stačí jen nanést tenkou vrstvu medu před spaním. Ráno budete mít rty vyživené a hladké. 

 

Med na pery

 

Domácí pleťové masky z medu

 

1.    Medová maska na pleť náchylnou na akné

Hospodyňky milují jedlou sodu, protože je protizánětlivá a antibakteriální. Když ji zkombinujete s citronovou šťávou a uklidňujícím medem, získáte jemnou, ale účinnou masku, která vám pomůže s léčbou akné. Zkuste i variantu se skořicí, která je nepřekonatelná v boji s černými tečkami, a vytvořte si masku na pleť z medu a skořice.

 

  • 1 čajová lžička šťávy z citrónu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody nebo 1 lžička čerstvě mleté skořice

 

Do malé misky přidejte citronovou šťávu, med a jedlou sodu. Dobře promíchejte a aplikujte jemnými pohyby na tvář a krk. Vyhněte se oblasti okolo očí. Po 15 minutách masku odstraňte nejprve teplou a potom studenou vodou.

 

Upozornění: Maska na obličej z medu a skořice může způsobit menší podráždění pokožky, což je běžné. Proto ji před použitím vyzkoušejte, třeba na zápěstí. Když kůže zčervená a nebo začne svědit, masku na pleť nenanášejte.

 

2.    Medová maska na vyblednutí jizev

  • 1 lžička medu
  • 1 lžička kokosového oleje

 

Suroviny smíchejte dohromady a hned použijte. Tato pleťová maska z medu a kokosu pomáhá léčebným procesům ve vašem těle, což může pomoci při hojení jizev po akné. Med můžeme použít na jizvy i lokálně, ideální je aplikovat ho každodenně, případně alespoň každý druhý den.

Výsledky však zaznamenáte, i když budete medové masky na pleť používat jako součást vaší celkové kosmetické rutiny, tak jak bylo popsáno výše. Mějte ale na paměti, že to, co víme o léčivých schopnostech medu, je stále omezené a neustále se to vyvíjí. Nejnovější studie například zjistily, že med nemusí být vhodný na jizvy způsobené popáleninami a nebo hlubokými řeznými ranami.

 

TIP: Domácí masky na pleť už máte „v malíku“? Podívejte se i na peelingy, které si připravíte z ingrediencí ve vaší kuchyni!

 

Použitie medu na tvár

 

3.    Medová maska proti vráskám s aloe vera

  • 1 lžička gelu aloe vera
  • 2 čajové lžičky medu
  • 2 čajové lžičky ovesných vloček

 

Míchejte gel aloe vera a med dohromady, dokud nezískáte úplně hladkou směs. Přidejte ovesné vločky a znovu promíchejte. Naneste silnou vrstvu této medové masky na pleť a nechte působit 15 až 20 minut. Potom opláchněte vlažnou vodou. Následně aplikujte vhodný krém.

Všechny složky v této domácí masce mají silné protizánětlivé účinky, vyhlazují vrásky a drobné linky a zároveň pokožku uklidňují a hydratují.

 

Tip: Pokud je vaše pokožka citlivá a snadno se podráždí, může pro vás být těžké najít tu správnou péči o pleť, hlavně v dnešní době, kdy některé značky jsou doslova nacpané silikony a parabeny. Chcete-li jít přírodní cestou, mimo domácích peelingů a masek můžete sáhnout například po slovenské kosmetice AVE NATURA.

 

4.    Jednoduchá pleťová maska z droždí a medu

 

  • 1/2 lžičky medu
  • 1 polévková lžíce ovesných vloček (jemně mletých)
  • 1 polévková lžíce jogurtu

 

Všechny ingredience smíchejte a naneste na pleť. Masku nechte působit 20 minut.

 

Tento recept hloubkově čistí a je ideální pro všechny typy pleti. Pokud hledáte masku, kterou zvládnete připravit opravdu rychle, tato je pro vás jasnou volbou.

 

Banner: Make-up

 

Aplikace medové masky

Nejlepších výsledků většinou dosáhnete použitím medové masky na obličej podle vlastního výběru jednou týdně.

  • Začněte s vyčištěnou tváří.
  • Masku nanášejte čistýma rukama a krouživým pohybem.
  • Vyhněte se vlasům a očím.
  • Nechte působit přibližně 15 až 20 minut.

 

Ne vždy máte čas na výrobu vlastní masky, proto se můžete inspirovat naším širokým výběrem masek, které si poradí s různými problémy.

Každá z vás si určitě najde tu svou!

Použili jsme:


Další článek