Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

18 Mar 2021 | B Zemkova

Kyselina salicylová, zázrak pro aknózní pleť!

Kyselina salicylová, zázrak pro aknózní pleť!

Chcete-li zlepšit nejen vzhled, ale i zdraví vaší pokožky, je klíčové, abyste znali ty nejefektivnější složky, které jsou v pleťových pečujících produktech na trhu dostupné.

Je pravděpodobné, že už jste se někdy s pojmy kyselina salicylová nebo salicyl setkali, například při zkoumání příbalových informací k oblíbenému krému, což mohlo ve vaší hlavě rozvířit kolotoč otázek: Co je kyselina salicylová? Jak funguje kyselina salicylová? Je kyselina salicylová BHA kyselina? 

Pokud jste si tyto otázky položili i vy, věřte, že nejste sami. V dnešním článku na ně dostanete odpovědi a zároveň vás seznámíme i s benefity, které kyselina salicylová na pleť nabízí, a vysvětlíme, proč je doslova zázrakem na aknózní pleť.

 

Kys. salicylová na pleť

 

Co je kyselina salicylová a jak se získává? 

Kyselina salicylová je složka, která se běžně nachází v pečujících produktech na pleť, ale mnoho lidí neví, jak vlastně prospívá naší kůži. Abychom pochopili všechny výhody kyseliny salicylové, je důležité nejprve ujasnit, co kyselina salicylová ve skutečnosti je.

Salicyl nebo kyselina salicylová je kyselina přírodního původu, získaná z kůry vrby a nebo kůry břízy. Konečná podoba kyseliny salicylové je bílý krystalický prášek. Kyselinu salicylovou je možné získat i synteticky, dokonce se z ní vyrábí Aspirin. 

 

Naučte se správně odstranit pupínky, nikdy to nebylo jednodušší!

 

Použití kyseliny salicylové

V kosmetických přípravcích jde o bezpečnou látku s léčivými účinky, pokud jsou dodrženy stanovené koncentrace – v bezoplachových a oplachových kosmetických přípravcích, kde se kyselina salicylová nevyskytuje jako konzervant, má povolené množství do 2 %, v bezoplachových přípravcích na vlasy to je 1 % a všude, kde se vyskytuje jako konzervant potom 0,5 %.

 

Forma  Kys. salicylová % Jak často používat
gel  0,5–2 % 1–2x/den
tělové mléko  1–2 % podle potřeby
pleťový krém  0,5–2 % 1–2x/den
sérum  0,5–2 % 1–2x/den
mýdlo  1–2 % podle potřeby


POZOR: U velmi citlivých jedinců může podráždit kůži, případně zvýšit citlivost na sluneční záření.

 

Účinky kyseliny salicylové na pleť 

Proč má kyselina salicylová zásadní vliv na celkový vzhled pokožky? Kyselina salicylová vykazuje téměř léčivé účinky. Je protizánětlivá, antimikrobiální, mírně antiseptická, v lékařství se používá pro své keratoplastické účinky (hloubkové odstranění odumřelých buněk a zrohovatělé pokožky). Představuje tedy pro pokožku mnohé výhody!

 

Kyselina salicylová na pleť

 

Významné benefity kyseliny salicylové: 

  • proniká do hlubších vrstev pokožky, kde ji čistí, čímž bojuje proti akné a ucpaným pórům (chemický peeling kyselina salicylová), 
  • odstraňuje nahromaděné množství odumřelých kožních buněk,
  • zjemňuje známky stárnutí kůže,
  • vyhlazuje vrásky aj jizvy po akné, 
  • zvyšuje produkci kolagenu a pevnost pokožky, 
  • pomáhá kůži vytvořit si ochrannou bariéru před vnějšími vlivy,
  • kys. salicylová působí jako exfoliant (chemický peeling kyselina salicylová),
  • sjednocuje barevný tón pleti, 
  • hydratuje a uklidňuje podrážděnou pokožku.

 

Banner čištění pleti

 

Kyselina salicylová v kosmetice

Kyselinu salicylovou najdete v mnohých výrobcích pro péči o pleť. Existuje dokonce salicylový olej, nejčastěji se však vyskytuje v pleťových tonerech, kúrách na akné, make-upech a maskách.

 

Kyselina salicylová v kozmetike

 

Najdete ji dokonce i v určitých druzích šamponů, které pomáhají při lupech. Takovéto použití kyseliny salicylové pomáhá odstraňovat bakterie ve vlasových folikulech a může také pomoci zlepšit stav při psoriáze.

 

Máte suchou a citlivou pleť? Toto musíte vyzkoušet!

 

Kyselina salicylová jako účinný chemický exfoliant! 

BHA kyselina salicylová působí na kožní bílkovinu keratin, kterou změkčuje a rozpouští. Protože keratin v kůži zabezpečuje, aby buňky držely pevně spolu, jeho rozvolnění umožní lehčí odstranění odumřelých buněk z povrchu kůže.

Kyselina salicylová je navíc, na rozdíl od většiny AHA kyselin, rozpustná v tucích, což znamená, že nepůsobí jen na povrchu kůže, ale proniká i do pórů, které mohou být ucpané kožním mazem. Salicyl se díky tomu postará o hloubkové vnitřní pročištění pórů a o odstranění zoxidovaného kožního mazu i dalších nečistot.

 

Ať už jste věrným fanouškem mechanického peelingu, a nebo se odhodláváte vyzkoušet právě ten chemický, pro inspiraci a výběr těch nejkvalitnějších exfoliačních produktů klikněte tady.

 

Jak účinkuje kyselina salicylová na akné? 

Když jsou vaše póry ucpané odumřelými kožními buňkami a zanesené kožním olejem, často se objevují černé tečky (otevřené ucpané póry), bílé tečky (uzavřené ucpané póry) a nebo pupínky (pustuly).

Tým, že kyselina salicylová proniká do hlubších vrstev pokožky a pracuje na rozpuštění odumřelých buněk, které ucpávají póry, je výborným pomocníkem v boji proti akné. Kúra může trvat i několik týdnů, dokud se neprojeví její plný účinek, ale určitě stojí za to.

POZOR: Zařazení kyseliny salicylové do pravidelné denní péče o pleť doporučujeme konzultovat s vaším dermatologem, a to hlavně v případě, že máte citlivou nebo aknózní pleť!

 

Banner make-up

 

Jiné využití a účinky kyseliny salicylové

Samotná kyselina salicylová má široké spektrum využití, a to i mimo dermatologie. Lékaři ji využívají na léčbu bradavic, ztvrdlé kůže a nebo dokonce psoriázy.

Pokud jde o bradavice, kyselina salicylová je změkčuje, čímž umožňuje jejich jednodušší a méně bolestivé odstranění. Masti s kyselinou salicylovou jsou v případě psoriázy zdravější variantou než kortikoidy, které dermatologové na lupénku často předepisují.

 

Autor: Lenka Jančulová


Další článek