Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

1 Apr 2020 | Nikola Nečedová

Vytlačení pupínku: Proč držet ruce pryč od pupínků?

Vytlačení pupínku: Proč držet ruce pryč od pupínků?

Pupínek vzniká, když se póry na pokožce ucpávají. Nejčastěji se vyskytuje v období puberty, kdy hormony způsobují nadměrnou tvorbu mazu. Akné se však nevyhýbá ani lidem ve starším věku. S tímto problémem si zkrátka prošel nebo jen projde skoro každý. Přečtěte si, proč se vytlačování pupínku nedoporučuje, jak pečovat o pleť posetou pupínky a jak na čištění pleti bez vytlačování.

Naše kůže je nejviditelnější odrazem toho, co se děje v našem těle. Lidé přirovnávají zdravou pokožku ke kráse. Pleť musí mít však více než jen dobrý vzhled. Nechte ji zazářit se správnými technikami, dobrým jídlem a dostatkem pohybu.

 

Vytláčanie vyrážok nie je problémom len u pubertálnej pleti.

 

Akné netrápí jen problematickou pleť

Na čele, nose a bradě je mnoho žláz produkujících maz. Tato oblast, zvaná jako T-zóna, je místem, kde je člověk nejvíce náchylný na pupínky. Problematická pleť není jediná, kterou akné trápí, tento problém postihuje všechny typy pleti.


Co jsou černé tečky a jak vznikají

Aby to bylo tedy přesněji - černé tečky, zvané i komedony, jsou usazené nečistoty, které snadno vznikají zejména tehdy, když o pleť není pravidelně postaráno.

Problémem však může být i nekvalitní kosmetika na problematickou pleť - tím, že si budeme pleť čistit dráždivými přípravky, situací nepomůžeme. Vysušená pleť pouze podpoří tvorbu nadbytečného mazu, což zase podpoří ucpávání pórů, takže opět tvorbu černých teček.

Na ucpávání pórů nemá zásluhu jen produkce mazových žláz, ale i znečištěné ovzduší a nesprávná hygiena.


Jak pupínky odstraňovat?

Ideálně vůbec! Vytlačování černých teček a pupínků se nedoporučuje. Nepokoušejte se pupínky, které vám právě vyskočili, tlačit. Můžete tak učinit tehdy, pokud vidíte bílou hlavičku, která je známkou zralého pupínku. Ovšem i v tomto případě si dávejte pozor, především na způsob vytlačování a potom na to, aby se vytištěn pupínek nedostal na pokožku někam jinam, kde znovu může přenést infekci do zdravého pórku a znovu se zakořenit.

 

Tip: Namísto vymačkávání pupínku vyzkoušejte raději sáhnout po kvalitním make-upu. Jaký vybrat? Objevte našich Top 5 miláčků mezi make-upy!

 

Make-up je nepostrádateľným pomocníkom proti vyrážkam.

 

Co je horší než vytlačování černých teček z obličeje? Propichování pupínku!
Dalším zlozvykem lidí je propichování pupínku. Už jste to někde viděli? Jak můžete propichovat pupínek, zasunovat "to", co chce a musí jít ven? To je naprostý nesmysl. Právě podebrání pupínku a vytlačování směrem ven je jediným správným postupem, jak se akné zbavit.

Většina lidí argumentuje propichování pupínek s tím, že se o vše postará sterilovaná jehla nad plamenem a tampon, namočený v lihu. Není to pravda. Jehla je opravdu velmi nešikovná. Vyzkoušejte v následujících dnech raději sebeovládání, svou pevnou vůli, na jak dlouho vydržíte nemačkat a nepropichovat svého nepěkného kamaráda. Pokud budete pupínky nešikovně uchopovat, může se stát, že je naopak ještě více zatlačíte do hloubky pokožky, kde se natrvalo zakoření, a budou se postupně vracet a vracet, co byste rozhodně neměli chtít. Nevytvářejte si svým nešetrným zacházením zbytečně další a další záněty.

 
Banner: kvalitní krémy
 

Několik tipů, které vám pomohou předcházet vzniku pupínků

  • S pupínky na nose, případně na jiných oblastech obličeje, pomáhá bojovat Niacinamid. Jde o vitamin rozpustný ve vodě, který má protizánětlivé účinky. Pleti ho můžete dodat například používáním séra Extra 15% niacinamid od Makeup Revolution. Tento produkt dokáže tvář udržet hydratovanou, pěknou a zdravou. Skvělým pomocníkem je také Allantoin, který se v kosmetice využívá pro své regenerační účinky. Pamatujte, že čím dříve začnete léčit vyvíjejícího pupínek, tím dříve se uzdraví.
  • Tvář si myjte dvakrát denně vlažnou vodou a speciálním mýdlem vyrobeným pro lidi s akné. Pleť masírujte jemnými krouživými pohyby, nikdy ji však nedrhněte. Příliš drsné mytí může způsobit podráždění pokožky. Po důkladném očištění aplikujte zklidňující krém.
  • Nedotýkejte se tváře prsty, ani o ni neopírejte předměty. Pokud už jdete do pleti zasahovat - nezapomínejte na čisté ruce! Ať už si na pleť nanášíte krém nebo make-up.
  • Pokud nosíte brýle - dbejte na jejich čistotu. Snížíte tím vytváření kožních pupínku.
  • Telefon je jedním z největších přenašečů bakterií. Při telefonování si proto pohlídejte, ať ho moc nepřikládáte k pleti.

 

Kvalitná pleťová maska zbaví pleť prebytočných olejov.

8 hlavních pravidel!

  1. Správné a pravidelné čištění pleti - nikdy se nezapomeňte odlíčit a použít čisticí výrobek, který je vhodný pro váš typ pleti.
  2. Nedotýkejte se pleti - na rukou se nachází obrovské množství bakterií. Pokud se neustále chytáte své tváře, zvyšujete riziko infekce.
  3. Vhodné jsou tonika bez obsahu alkoholu pro snížení lesku, mastnoty a stažení pórů.
  4. Používejte produkty se zinkem (pomáhá regulovat produkci oleje a mazu).
  5. Vyhýbejte se konzumaci alkoholu.
  6. Změňte váš životní styl a stravu. Vzhled vaší pleti může ovlivnit nezdravá strava s nedostatkem vitamínů, stejně jako kouření a stres.
  7. Používejte kvalitní pleťové masky - s jejich pomocí zbavíte pleť přebytečných olejů, ale také mastnoty a zrohovatělých odumřelých kožních buněk.
  8. Dbejte na to, abyste přijali dostatek tekutin a dopřejte si zdravé stravování.

 


Další článek