Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

22 Dec 2020 | Nikola Nečedová

Jizvy po akné: Jak se jich zbavit jednou provždy?

Jizvy po akné: Jak se jich zbavit jednou provždy?

Život s akné je doslova začarovaný kruh, z kterého není a není úniku. Bohužel, nepřispívá tomu ani fakt, že tento cyklus trvá častokrát déle, než bychom sami chtěli. V momentě, kdy se nám nad akné podaří zvítězit, totiž přichází další nelehký úkol.

Jak se zbavit jizev po akné a zmírnit výsledky už napáchaných škod? Pokud jde o estetický problém, jizvy jsou nepěkné, stydíme se za ně a ztrpčují nám život, je načase s tím něco udělat.

Sice jsme zatím nevynalezli zázračný krém na jizvy po akné, díky kterému by všechny nedokonalosti zmizely jako mávnutím kouzelného proutku, ale víme, že při kombinaci těch správných léčebných metod na sebe vytoužené výsledky nenechají dlouho čekat.

Mimo profesionálních tipů, co na jizvy po akné funguje nejlépe, vám nabídneme i mnoho dalších praktických rad, a dokonce vám ukážeme i účinné domácí recepty, z kterých si můžete vybrat vlastního favorita. Taktéž vám představíme moderní vyplnění jizev po akné, a to úplně bez bolesti. Máte se na co těšit!

 

Jazvy po akné

 

Jak se zbavit jizev po akné?

Jizva je přirozený výsledek hojení kůže. Hned v úvodu je potřebné objasnit, že za tyto nepříjemnosti si většinou můžeme sami. Netrpělivým vymačkáváním pupínků, hlavně pokud ještě nedozrály, poškozujeme drobné cévky, žlázy a tkanivo okolo nich. To může zapříčinit zhoršení projevů akné a zvýšení rizika následného vzniku jizev.

Profesionální tip:

Odolejte pokušení zasahovat do komedonů, bílých teček a jiných pupínků, ať už prsty a nebo jakýmikoli jinými pomůckami. Jizvy po akné totiž umí pěkně znepříjemnit život. Místa, do kterých nebudete zasahovat, však s největší pravděpodobností zůstanou bez očividných následků.

Objevte užitečné rady, jak se úspěšně vyhnout akné v oblasti T-zóny!

 

Jazvy po akné

 

Typy jizev po akné 

Jizvy po akné se mohou lišit svým vzhledem i vlastnostmi. Na to, abychom je mohli adekvátně léčit, je nejprve nutné je správně rozpoznat.

Poškozené kožní tkanivo se u každého jedince regeneruje individuálně, v závislosti na věku, životosprávě a celkové péči o pleť. Zjizvené tkanivo se nemusí vrátit do původního stavu ani po letech, a to hned z několika důvodů:

  • Je vědecky dokázáno, že ve zjizveném tkanivu je přítomných méně elastických vláken a nastává zde tzv. kolagenový deficit. Proto se nám pokožka v těchto místech může zdát na pohled i na dotek hrubší.
  • Omezený krevní oběh a nemožnost udržet potřebnou míru hydratace ve zjizveném tkanivu zapříčiňují rychlé vysušování postižených míst.

Rozeznáváme několik různých typů jizev po akné. Následující tři druhy se běžně vyskytují u lidí, kteří akné nedávno překonali.

 

Atrofické jizvy neboli „ice pick scars“

V angličtině se tento typ jizev po akné nazývá velmi příznačně –⁠ „ice pick scars“, což je vzhledem k jejich charakteristickému vzhledu velmi vhodné pojmenování. Na první pohled se totiž jeví jako drobné jamky nebo malé prohlubně způsobené ostrou špičkou.

Příčina vzniku těchto jizev je zejména špatné hojení a nebo situace, kdy se v ráně vytvoří málo vazivového tkaniva (kolagenu). V místě rány se pak kůže mírně, avšak viditelně propadne, a tak vytvoří jamku.

Profesionální tip:

Pravidelná hydratace zajistí lepší hojení atrofických jizev a výživou okolních tkání se vzhled jizvy ještě zlepší. Vhodná může být i korekce aplikací výplňového materiálu – používají se přípravky na bázi kolagenu, které se jako injekční implantáty vpravují do jizev.

 

Hypertrofické jizvy

Hypertrofické jizvy můžeme rozeznat opět poměrně jednoduše, a to díky jejich ojedinělému vzhledu. V místě, kde se kdysi nacházelo akné nebo ložiska zanícených pupínků, se v procesu hojení může vytvořit mnohem drsnější a strukturou odlišné podkožní tkanivo. Zjizvené tkanivo je tak v závěru hojení mnohem drsnější než zbytek pokožky, na pohmat je tvrdé a může se vyznačovat i začervenáním.

Tento typ jizvy bohužel nemá tendence zesvětlat a klesnout na úroveň okolní kůže, a to ani po delším čase. V jizvě navíc můžete dlouhodobě pociťovat bolest, pálení a nebo dokonce svědění.

 

Keloidní jizvy

V principu jde o stejný typ jizvy jako u druhého bodu, s tím rozdílem, že taková hypertrofická jizva se rozšiřuje i do dalších oblastí kůže. Takováto rozrostlá forma jizvy nazývá keloid.

Keloidní jizvy jsou vyvýšené a nejdříve mají červenofialovou barvu, která časem vybledne. Tento typ jizev vzniká po akné ojediněle, častější jsou keloidní jizvy spojené s hojením popálené kůže.

Pamatujte, že žádná léčba jizev po akné by neměla začít dříve, než se úplně vyléčí samotné akné. V případě, že vás pupínky a ucpané póry trápí stále, navštivte dermatologa.

Proč pupínky na bradě mohou signalizovat problém? Víme, na co si dát pozor!

 

Jak se zbavit jizev po akné domácí péčí?

Domácí péče o jizvy po akné může přinést vytoužené výsledky, ale vyžaduje si velkou dávku trpělivosti a vytrvalosti. Špatná zpráva je, že i když je možné tímto způsobem jizvy zmírnit, aby byly mnohem méně viditelné, není možné je úplně odstranit. Existuje však i šance, že stav vaší pokožky se po letech sám zlepší.

 

Kyseliny na jazvy

 

AHA a BHA kyseliny

Tyto kyseliny jsou skutečně vděčným pomocníkem a neměly by chybět v žádné kosmetické taštičce. Mimo to, že napomáhají v kůži budovat kolagen, podporují i exfoliaci a následnou regeneraci pleti. To může zlepšit celkový vzhled jizev po akné.

 

Silikonový gel 

Silikonový gel je považován za nejlepší krém na jizvy po akné, je polopropustný, takže dokáže pleť účinně udržovat hydratovanou, ale zároveň nezabraňuje přístupu kyslíku a lehce se vpije do pokožky. Hydratace a přísun kyslíku jsou přitom základem efektivní léčby jizev. Silikonové gely navíc zvyšují produkci kolagenu, čímž vylepšují vzhled nových, ale i starých jizev.

 

Séra s vitamíny, hlavně C a E

Séra s obsahem vitamínu C celkově rozjasní pleť a pomohou zesvětlit tmavší skvrny na kůži vzniklé v důsledku zánětu pleti v okolí jizev. Vitamín E zase působí antioxidačně a podporuje hojení a regeneraci pleti. Napomáhá také obnově kožní bariéry a díky aktivaci hojivých procesů zlepšuje vzhled jizev. Pro efektivní redukci hlubších jizev je vhodné sérum s největší koncentrací těchto vitamínů.

 

Profesionální tip:

Pro minimalizaci jizev je vhodná tlaková masáž, která by měla být vykonávána alespoň třikrát denně vždy po dobu několika minut. Použijte silikonový gel na jizvy, ideálně takový s obsahem vitamínu E pro správnou regeneraci pleti.

 

Séra na jazvy

 

Moderní metody léčby jizev

 

Pokud se rozhodnete jizvy léčit, máte několik možností. V případě, že jste netrpělivá povaha a zvažujete radikálnější formu léčby, všechny zákroky nejprve konzultujte s kožním lékařem. Volba vhodného postupu by se měla odvíjet od povahy, velikosti a tvaru jizvy po akné.

 

Injekční aplikace léčiv – kortikoidů

Injekční aplikace kortikoidů je zaváděna přímo do jizvy, která se tak dostává do úrovně kůže a přestává být nápadně začervenalá. Vyplnění jizev po akné je v současné době velmi populární forma léčby. Aplikace krému na znecitlivění zabezpečí bezbolestnost, a zákrok navíc není až tak drahý, aby si ho běžný člověk nemohl dovolit. Tato léčba však není vhodná pro každý typ jizvy, o adekvátní léčbě musí vždy rozhodnout lékař.

 

Liecba jazev po akne

 

Laserová metoda

Jizvy po akné je možné zbrousit pomocí frakčního CO2 laseru, kterým se srovná povrch kůže, a tím se jizva postupně zarovnává na úroveň svého okolí. Povrch kůže se při tomto ošetření zničí a spálí. Dochází ke změnám v kůži, které jsou nevyhnutelné, aby se tepelně zničily staré pevné vazby v jizvě, aby se jizva dostala na úroveň okolní kůže a aby se podpořila tvorba nového pevného kolagenu.

Nevýhodou je hlavně to, že ošetření laserem je nutné absolvovat opakovaně. U většiny pacientů jsou potřeba 2–⁠4 ošetření v odstupu cca 4 týdny.

 

Mikrojehly

I když jsou dostupné i derma-válečky na domácí použití, nejlepší a nejbezpečnější zákroky s aplikací mikrojehel vám vždy vykoná dermatolog a nebo kosmetický salón. Předejdete tak případnému riziku dalšího poranění kůže.

Jak to funguje? Jehličky propichují horní vrstvu kůže, která potom vyšle signál, že je narušená a musí být opravena. Pleť reaguje zvýšenou produkcí kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. Už krátce po zákroku se pleť může jevit pevnější, mladší a svěžejší.

Tuto inovativní metodu ošetření kůže už komentoval i Harvardský institut zaměřený na životní styl!

 

Dermaroller na jazvy

 

Na závěr pár babských rad

 

Je nutné si uvědomit, že pokud se chcete zbavit jizev po akné podomácku, jde o běh na delší trať. Rozhodnete-li se pokračovat touto cestou, buďte trpěliví a léčbě se věnujte doopravdy pravidelně.

 

Med

Vynikajícím způsobem, jak účinně bojovat s jizvami po akné, je med. Měl by to však být med kvalitní, nejlépe domácí. Je nutné ho používat vícekrát denně.

TIP NA RECEPT: Zkombinováním medu s čerstvě mletou skořicí velmi jednoduše vytvoříte účinný domácí lék na nežádoucí jizvy po akné.

Objevte 5 důvodů, proč používat med na tvář!

 

Aloe vera

Je to mírný, ale účinný lék na jizvy po akné. Snižuje zanícení, zabraňuje infekcím a hydratuje pokožku. Doporučuje se používat šťáva přímo z listů rostlinky aloe vera. Aby se výsledky dostavily, je nutná aplikace několikrát denně.

TIP NA RECEPT: Smíchejte šťávu z aloe vera s BIO kokosovým olejem a potírejte jizvy pravidelně, výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Kokosový olej na jizvy po akné je i sám o sobě dobrou volbou.

 

Nezapomínejte, že zbavit se jizev po akné je v mnoha případech horší, než zlikvidovat samotné akné. Ale jak se říká, nic není nemožné.

Věříme, že jste si z alternativ, které jsme popsali, vybrali ten svůj recept a že jste odhodlaní zahájit boj proti těmto nežádoucím chybičkám krásy. :)

 

Autor: Lenka Jančulová


Další článek