Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

23 Apr 2020 | Nikola Nečedová

T-zóna: Jak na komedony a vyrážky na čele, nose a bradě?

T-zóna: Jak na komedony a vyrážky na čele, nose a bradě?

Pupínky na čele, nose nebo bradě umí potrápit každého z nás. Zjistěte, proč se tito malý záškodníci tak rádi objevují právě v této oblasti, které se říká T-zóna, a naučte se, jak s nimi zatočit! Po přečtení našeho článku se pro vás pupínky na nose, ucpané póry na bradě i mastné čelo stanou minulostí!

 

Hormonální změny, stres a špatná hygiena jsou běžné příčiny pupínků a akné. K dosažení a udržení mladistvého zářivého vzhledu musíme nejdříve porozumět různým oblastem obličeje spolu s typem pleti.

 

Jak zjistit typ své pleti?

 

Když se ucpou drobné žlázy pod povrchem kůže, mohou se se začít tvořit pupínky a akné. Přestože se mohou vytvořit i na mnoha jiných místech těla, nejčastěji se vyskytují na bradě a nose, pupínky na čele však také nejsou výjimkou. Tyto problematická místa, která se nacházejí ve středu obličeje, se nazývají T-zóna.

Tuto část tvoří především mastné čelo, mastný nos a brada, protože kolem této oblasti je více žláz produkujících maz. Proto je T-zóna obvykle olejnatější jako zbytek obličeje. Když se odumřelé kožní buňky smíchají s mazem, póry se začnou ucpávat. Nakonec způsobují akné a další kožní problémy. Nejlepší věc, kterou můžete udělat pro svou tvář, je vyrovnat tyto oblasti, aby neexistovala žádné místa, která by byla příliš mastná nebo příliš suchá.

 

uterák, pleťová maska, blondína, modré oči, starostlivosť o pleť, ženy, akné

 

Problémy s T-zónou se dají minimalizovat. Víme jak!

Jak se tedy o problematickou T-zónu starat? Zeptali jsme se kosmetičky Moniky Steinbergerové!

„Tato část tváře se poměrně rychle mastí a následně způsobuje problémy, jako je lesk, ucpané póry a pupínky. Tyto potíže se však dají minimalizovat. Základem je správné čištění pleti, a to ráno i večer.“

  • Je důležité zvolit přípravky, které sice mírně vysuší mastící se čelo, nos a bradu, ale nesmí vysušovat zbytek tváře.
  • Dejte pozor také na agresivní přípravky s obsahem alkoholu, které mohou pleti spíše uškodit.

 

Tip: Nevíte, které produkty na problematickou T-zónu vybrat? Zkuste oblíbenou značku The Ordinary! Tipy na ty největší zázraky z jejich sortimentu najdete v článku The Ordinary: Akné zmizne jako mávnutím kouzelného proutku!

 

Mačkat/nemačkat pupínky a akné?

Černé póry jsou znečištěny povrchově. Jejich vymačkávání se nedoporučuje, protože se vám budou neustále vracet. Je pravděpodobnější, že poškodíte pokožku a způsobíte tím jen škodu. Na černé tečky na nose jsou velmi efektivní papírové lepicí pásky. Naopak na akné na čele působí účinně séra, které mohou pomoci eliminovat černé tečky a pleť uklidnit.

 

Tip: Proč se nedoporučuje vymačkávání pupínků se dozvíte zde!

 

Pupínky na čele: co znamená, když vás neustále trápí vyházené čelo?

Drobné pupínky na čele mohou být spojeny se žaludečními problémy, váš žaludek se vám snaží říct, že něco není v úplném pořádku. Za nepěkné podkožní vyrážky na čele, kterých se častokrát nedá snadno zbavit, může nesprávné a nezdravé stravování. Největším problémem jsou průmyslově zpracované potraviny, které mají málo vody a mnoho tuků. Proto pokud chcete tyto malé vyrážky na čele eliminovat, musíte upravit jídelníček a přidat do své stravy dostatečné množství živin a vitamínů. Proto je stejně důležitá vnější i vnitřní péče.

 

jahody, čučoriedky, ovocie, zdravie, vitamíny, minerály, ananas, výživa, zelenina,

Jaký je rozdíl mezi akné a problematickou pletí?

Častokrát vnímáme své drobné uhry a póry jako akné. Tyto vyrážky se však ke akné ani nepřibližují. Akné je většinou zanícené, popřípadě se vyskytnou hnisavé pupínky. Všechno ostatní jsou jen drobné vyrážky nebo ucpané póry.

Ucpané póry se vytvářejí hlavně na základě toho, že je pleť mastná nebo znečištěná. Přebytečný maz, pot a prach jsou hlavními příčinami vyrážek.

 

Komedonální akné

Komedonální akné je běžná, ale často nepochopená forma akné. Namísto zanícených pupínků a puchýřků, které známe jako akné vulgaris (nejběžnější forma akné), komedony způsobují hrbolatou pokožku a nezánětlivé vyrážky. Komedonální akné vzniká, když je vlasový folikul blokován kožním mazem spolu s odumřelými kožními buňkami.

 

žena, zdravá pleť, hnedé oči, čistá pleť, tmavé vlasy, úsmev

 

Jak se o takovou pleť postarat?

Menším ohniskům vyrážek lze předejít nebo minimalizovat úpravou způsobu péče o pleť. Zde je několik jednoduchých rad, které mohou pomoci zabránit ucpávání pórů:

  1. Pokožku omývejte pouze dvakrát denně. Mytí pokožky náchylné na akné více než dvakrát denně může způsobit podráždění a nechat pokožku vysušenou a zanícenou. Zanícená kůže je náchylnější k infekci, čímž se zvyšuje riziko vzniku vyrážek.
  2. Používejte nekomedogenní výrobky na pokožku. Jsou to nemastné čisticí prostředky a kosmetika určená k zabránění ucpávání pórů.
  3. Dbejte na dezinfekci svých brýlí. Pupínky na nose se pro vás následně stanou tabu. Je velmi důležité, abyste očistili celé brýle, nejen rám, ale hlavně část, která leží na nose.
  4. Udržujte své štětce a aplikátory čisté. Odumřelé kožní buňky se mohou hromadit na štětinách a podložkách. Obvykle je můžete odstranit teplou mýdlovou vodou. Důkladně opláchněte a nechte uschnout na vzduchu.
  5. Před spaním odstraňte make-up. Spánek se zbytkem make-upu přispívá jen k ucpání pórů. Abyste předešli podráždění, používejte nealkoholický odličovač bez vůně. Některé z nich jsou naplněné glycerinem nebo aloe vera, které pomáhají hydratovat pokožku.
  6. Po namáhavé činnosti pleť omyjte. Po tréninku nedovolte, aby na pokožce zůstal pot. Osprchujte se a pokožku okamžitě rehydratujte pomocí lehkého krému bez oleje.

 

Pokud nevidíte výsledky do tří až čtyř měsíců, zeptejte se svého lékaře, jaké existují další účinnější léčení, které je třeba zvážit.

 

Návod, jak s otravnými vyrážkami zatočit, už máte, takže na nic nečekejte a pusťte se do boje hned teď! Čím dříve se o svou pleť začnete správně pečovat, tým rychleji se ucpaných pórů a zanícených pupínků zbavíte.

 

Veškerou potřebnou výbavu najdete zde!


Další článek