Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

4 May 2021 | Lenka Jančulová

Petrželová nať nepatří jen do kuchyně! Víte, jaké má účinky na pleť?

Petrželová nať nepatří jen do kuchyně! Víte, jaké má účinky na pleť?

I přes to, že petrželová nať se v dnešní době používá především v kuchyni, v minulosti bylo běžné, že se hojně využívala i na kožní problémy.

Mimo mnoha benefitů, které petrželová nať nabízí, od pomoci při problémech s trávením přes boj proti srdečním chorobám až po účinnou pomoc při infekcích močového měchýře, tato lahodná zelená přísada skvěle působí i na pleť.

V dnešním článku vás přesvědčíme, že petrželová nať nepatří jen na talíř, ale právě díky obrovskému obsahu prospěšných látek stojí za to otestovat její potenciál i ve vaší skin-care rutině. :)

 

Petržlenová vňať

 

Petrželová nať, účinky na pleť

Petrželová nať na tvář? My říkáme – ANO! Je totiž nabitá prospěšnými antioxidanty, vitamíny (především A, C a K), vysokým obsahem minerálů a samozřejmě nechybí ani chlorofyl a kyselina listová.

Tyto látky jsou v produktech na péči o pleť velmi žádané, ale jejich koncentrace v kosmetických výrobcích je ne vždy uspokojivá.

 

1) Antioxidanty, bojují proti poškozením pleti

Určitě už jste mnohokrát slyšeli, že antioxidanty jsou pro pokožku neuvěřitelně důležité, víte však proč?

Ve zkratce by se dalo říct, že antioxidanty pomáhají bojovat proti poškození pleti spojenému s vnějšími faktory našeho prostředí, jako je například UV záření. Tyto faktory totiž způsobují až 80 % předčasného stárnutí pleti.

Antioxidanty jsou obsaženy například v bobulovém ovoci a listové zelenině a přirozeně se vyskytují v i pokožce, což je důvod, proč je použití petrželové natě na pleť tak účinné.

 

Antioxidanty

 

2) Vitamín A, zlepšuje příznaky akné

Vitamín A je dalším velkým důvodem, proč petrželová nať může zlepšit stav pokožky. Je velkým pomocníkem zejména při akné, podporuje totiž obnovu kůže.

Výzkumy ukazují, že zvýšení množství vitamínu A zlepšuje regeneraci buněk. Rychlá obnova pleti a kožních buněk je důležitá zejména po rozpuku akné. Nejen, že vitamín A působí preventivně proti vzniku aknózních lézí (pupínků, stroupků), urychluje také blednutí jizev po akné.

 

Trápí vás hormonální akné? Toto byste doopravdy jíst neměli...

 

Vitamín A, zlepšuje príznaky akné

 

3) Vitamín C, účinně omlazuje a chrání

Petrželová nať obsahuje velké množství vitamínu C, který pomáhá pokožce rychleji se hojit. Vitamín C taktéž stimuluje produkci kolagenu, což je látka, která pokožku udržuje mladou a vitální.

Pokud jste si všimli, že séra s vitamínem C jsou čím dál populárnější, je to právě díky těmto účinkům proti stárnutí a pro zvýšení kolagenu, které z nich udělaly oblíbeného pomocníka všech věkových kategorií.

 

Vitamín C

 

4) Minerály, zabezpečují optimální zdraví pokožky

V petrželové nati je mnoho cenných minerálů. Jejich absorbci do pleti můžete pomoci například napařováním, které pomůže všem cenným živinám prostoupit přes bariéru pokožky. Naše pleť minerály miluje a jsou důležité pro její dobré zdraví.

 

Přečtěte si, proč je napařování pleti tak geniální!

 

3 ozdravné kúry na tvář, které musíte vyzkoušet!

 

1) Petrželová nať na pigmentové skvrny

Věděli jste, že petrželová nať na pigmentové skvrny funguje naprosto fenomenálně?

INGREDIENCIE:

  • 1 svazek petrželové nati
  • 3 dl vody
  • 3 kapky čajovníkového oleje

 

Omytou petrželovou nať nakrájejte na menší kousky a zalijte vroucí vodou. Odvar nechte odstát alespoň na 12 hodin. Následně odvar sceďte, přidejte 3 kapky čajovníkového oleje, přelijte do uzavíratelné nádoby a skladujte v chladničce.

Hotový odvar nanášejte na vatový tampon a jemně si s ním potírejte problematická místa. Tento odvar vám pomůže v boji proti pigmentovým skvrnám, měl by však eliminovat také nežádoucí pihy a je známo, že petrželová nať na fleky je taktéž velmi vhodnou volbou. Na první výsledky si však budete muset chvíli počkat, jde o metodu, která je rozhodně časově náročnější.

PROFESIONÁLNÍ TIP: V případě, že vás trápí nepěkné pigmentové skvrny a chcete se jich zbavit rychleji, zkuste sáhnout po kvalitní korejské kosmetice. Výborná je například celosvětově uznávaná značka LANEIGE, která rychle a efektivně zesvětluje a sjednocuje tón pleti.

 

2) Čisticí petrželová maska

Tato maska z petrželové natě tvář dokonale pročistí, odstraní černé tečky a zároveň výborně detoxikuje a rozjasní vaši pleť.

INGREDIENCIE:

  • 1 svazek petrželové nati
  • 2 PL jablečného octa
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 ČL medu

Omytou petrželovou nať vložte do mixéru, přidejte zakysanou smetanu, med, jablečný ocet a důkladně rozmixujte. Tuto masku si potom nanášejte na vyčištěnou a osušenou pleť, nechte působit 30 minut.

 

Čistiaca petržlenová maska

 

Následně si tvář opláchněte vlažnou vodou. Pro nejlepší výsledek tuto masku aplikujte alespoň dvakrát týdně. Petrželová nať, účinky na sebe nenechají dlouho čekat. Vyzkoušejte ji i vy!

 

3) Zbavte se akné pomocí petrželové vody

Petrželová nať vám pomůže v boji proti akné. Má totiž vysoké množství vitamínu A, což je na léčbu akné vhodné.

INGREDIENCIE:

  • 1 svazek petrželové nati
  • ½ citrónu
  • 4 dl vody

 

Nasekanou petrželovou nať povařte alespoň 15 minut. Po vychladnutí sceďte a přidejte citronovou šťávu. Připravenou vodu skladujte v ledničce a aplikujte dvakrát denně.

Po několika týdnech byste měli pozorovat první výsledky.

 

Už nečekejte, zázrak, který vás zbaví akné za jednu noc!

 

Zdravotní benefity

Jaký je vliv petržele na zdraví?

  • Při rakovině

Petržel obsahuje myristicin, který pomáhá při prevenci plicních tumorů. Moderní výzkumy taktéž odhalily, že petrželová nať obsahuje chemickou sloučeninu apigenin, o které je známo, že pomáhá zpomalit růst buněk rakoviny prsu.

  • Při artritidě

Věkem a používáním naše kosti slábnou. Petržel má díky obsahu luteolinu a vitamínu C protizánětlivé účinky a pomáhá tak při léčbě artritidy, hlavně osteoartritidy a revmatoidní artritidy.

  • Na imunitní systém

Díky obsahu vitamínů A a C posiluje imunitní systém, tedy schopnost těla bránit se před bakteriemi a viry.

  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Petržel obsahuje foláty a vitamín B9, které kontrolují škodlivé aminokyseliny ovlivňující funkci krevních cév.

  • Posiluje kosti

Petržel obsahuje také vitamín K, který se slučuje s osteokalcinem, a tak posiluje kosti. Brání také vápníku hromadit se v tkáních, a tím předchází mnohým onemocněním kostí.

  • Při anémii

Nedostatek hemoglobinu v krvi způsobuje anémii. Petržel obsahuje železo, které je důležitou složkou krve. Vitamín C v nati navíc zjednodušuje jeho absorbci v těle.

  • Bojuje proti infekcím

Petržel má antibakteriální vlastnosti, čímž předchází infekcím v těle.

  • Uvolňuje enzymy

V těle se nachází mnoho žláz, které jsou důležité pro správné fungování těla. Petržel pomáhá uvolňovat enzymy, které tyto žlázy podporují.

  • Čistí krev a stará se o cévy

Krev je nejcitlivější složkou těla, každé její znečištění vede ke zdravotním problémům. Petržel pomáhá krev čistit a zlepšuje elasticitu cév.

  • Pomáhá na průjem

Pro okamžitou úlevu od průjmu vypijte čaj z petrželové nati.

  • Podporuje trávení

Petržel zabraňuje usazování tuku v těle, a tím podporuje trávení.

 

Petržlenová vňať

 

Věříme, že po přečtení tohoto článku dáte této fenomenální přísadě ve své skin-care rutině, a nebo minimálně ve vašem jídelníčku, šanci. V obou případech uděláte správný krok pro vaše zdraví. :)

 


Další článek