Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

13 May 2021 | Lenka Jančulová

Kokosový olej na pleť? Známe všechna pro a proti!

Kokosový olej na pleť? Známe všechna pro a proti!

Kokosový olej se stal v posledních letech obrovským fenoménem. Hojně se začal využívat v domácnostech při zdravém vaření, ale mnozí ho zařadili také mezi oblíbené produkty péče o pleť.

Dávat přednost přírodní kosmetice je v dnešní době trend číslo jedna. Jednou z možností je také používání kokosového oleje na pleť. Na internetu najdete mnoho rad, jak ho využít při vaření a nebo v kosmetice. Vlastně je prezentovaný jako účinný a prospěšný prostředek skoro na cokoliv. My jsme se zaměřili na jeho účinnost při péči o pleť.

Nabízí nepochybně obrovské množství benefitů, ale je doopravdy vhodné používat kokosový olej na tvář? Odpověď na tuto otázku a ještě mnohem víc o kokosovém oleji vám prozradíme v dnešním článku.

 

Kokosový olej na tvář

 

Co je kokosový olej, rafinovaný vs. nerafinovaný?

Kokosový olej je vysoce nasycený olej plný mastných kyselin, který se tradičně vyrábí ze sušených nebo čerstvých kokosových jader. Po přeseknutí kokosu se bílá vrstva uvnitř, která se nazývá „jádro“ či „maso“, vyndá, ohřeje a vysuší. Následně se lisováním a vyvíjením silného tlaku z této sušiny lisuje olej. Posledním krokem je filtrace. Takto vzniká rafinovaný kokosový olej.

Rafinované oleje nemají kokosovou příchuť ani aroma. Vyrábí se ze sušené kokosové kopry, ne z čerstvých ořechů, přičemž se běžně podrobují různým úrovním zpracování.

Nerafinovaný kokosový olej se obvykle považuje za panenský a vyznačuje se jemnou kokosovou chutí a vůní, které se liší v závislosti na výrobci. Většinou záleží na použitém kokosu a typu zpracování, kterému byl podrobený.

 

Doporučujeme sáhnout po sice dražší, ale účinnější variantě kokosového oleje, kterou je jednoznačně nerafinovaný panenský kokosový olej, ať už půjde o topické využití nebo přímou konzumaci.

 

Kokosový olej

 

Kokosový olej na pleť používejte jen v BIO kvalitě

Nejlepším typem kokosového oleje na pokožku je organický, panenský, za studena lisovaný kokosový olej, protože je nejméně zpracovaný, takže si zachovává největší podíl výživných látek.

Pokud používáte kokosový olej na pleť, vyhněte se nákupu výrobků, které jsou určeny primárně na potravinářské účely. Takové produkty mohou být skvělé na vaření, ale nemusíte je nutně chtít na tváři.
 

Vynikající složení:

  • Mastné kyseliny 

Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny, které jsou ve formě nasycených tuků. Mezi nejdůležitější mastné kyseliny patří především kyselina laurová, kaprylová a kaprinová, které se dokonce považují za přírodní antibiotika.

Právě mastné kyseliny v kokosovém oleji mají antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci s ochranou před škodlivými mikroorganismy. To je obzvláště důležité pro zdraví pokožky, protože mnoho druhů kožních infekcí, včetně akné, celulitidy a folikulitidy, je způsobeno bakteriemi nebo plísněmi.

 

Věděli jste, že jedna polévková lžíce kokosového oleje obsahuje asi 12 gramů nasycených tuků?

 

  • Proteiny

Kokosový olej je bohatý na proteiny. Tyto proteiny udržují pokožku zdravou a omlazenou, a to zvenčí i zevnitř. Proteiny také přispívají k buněčnému zdraví a obnově tkání společně se širokým záběrem jiných důležitých aktivit v rámci těla.

Proteiny zabezpečují rychlejší hojení ran. Lidé, kteří dodržují dietu s deficitem proteinů, mají větší problém s obnovou poškozených buněk a proces hojení ran je výrazně delší. I proto je kokosový olej na jizvy výborným pomocníkem!

 

Banner: Čištění, odlíčení

 

Kokosový olej: účinky na pleť a pokožku

Kokosový olej dokáže kůži zjemnit a obohatit o cenné látky. Díky antibakteriálnímu a protizánětlivému efektu je velmi vhodné jeho použití při léčbě ekzémů a funguje výborně na suchou kůži.

Nejvýznamnější účinky kokosového oleje na pokožku:

  • efektivně pokožku hydratuje,
  • má protizánětlivé účinky,
  • minimalizuje vzhled jemných linek a vrásek,
  • uklidňuje dočasné začervenání,
  • chrání pokožku před vnějšími vlivy,
  • umožňuje lepší hojení ran a jizev,
  • poskytuje pokožce množství antioxidantů.

 

Poklad na pleť tělo a vlasy, slyšeli jste už o něm?

 

Kdy kokosový olej vysušuje? 

Divíte se, proč vaši pleť kokosový olej vysušuje místo slibované hydratace? Kokosový olej na suchou pleť doopravdy funguje, je však třeba ho správně aplikovat...

  • Všechny oleje mají ve své podstatě tendenci ucpávat póry, pokud se nespojí s vodou. Používáte-li na pleť pouze olej samotný, může tak dojít ještě k většímu vysušení či zhoršení stavu pleti.
  • Olej pokožku totiž promastí, ale bez vody ji už nedokáže pořádně hydratovat. Je tedy potřebné jít mu trochu naproti, a doplnit skin care rutinu o hydratační sérum a vhodný krém. Kombinovat ho můžete třeba s výživnými krémy.

TIP: Při péči o pokožku celého těla kokosový olej vždy nanášejte na vlhkou kůži, ideálně ve chvíli, kdy vylezete ze sprchy.

 

kokosový olej na tvář

 

Kokosový olej použití + postup

Pokud jde o pleť, můžete čistý organický kokosový olej použít hned na několik způsobů, například na odlíčení, dočištění pleti jako exfoliant a nebo jako součást hydratace.

  • Kokosový olej jako odličovač

Kokosový olej na pleť může zastat i roli šikovného odličovače. Stačí ho jen rozetřít po celé tváři a nechat chvíli působit. Poté si obličej utřete teplým vlhkým ručníčkem.

 

  • Kokosový olej jako exfoliant

S přidáním cukru, kávy nebo soli dokážete z kokosového oleje vytvořit účinný mechanický peeling. Přirozeně zklidňující povaha oleje zkombinovaná se zrnitým, exfoliačním materiálem je úžasný mix, který zanechá vaši pleť ve výborném stavu.

 

  • Kokosový olej jako balzám na rty

Organický kokosový olej můžete klidně využít také jako balzám na rty, navíc se přitom nemusíte strachovat, že ho "sníte", prospívá totiž zvenku i zevnitř.

 

  • Kokosový olej jako hydratační maska

Potřebujete hydratační bombu? Kokosový olej na pleť přesně tak působí, stačí ho jen přidat do vaší skin care rutiny alespoň 2x do týdne a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Kokosový olej

 

Čistý kokosový olej na pleť, postup:

  • Očistěte si pleť, dobře opláchněte a osušte.
  • Naneste toner a nechejte vstřebat.
  • Naneste hydratační sérum.
  • Vezměte si malé množství kokosového oleje a rozetřete ho po celé tváři a dekoltu.
  • Pro nejlepší výsledek nechejte působit celou noc.

 

Proč vám kokosový olej ucpává póry?

Jedním z klíčových faktorů, které je třeba vědět o kokosovém oleji, je, že se považuje za komedogenní, což znamená, že může ucpávat póry.

Ve své podstatě všechny oleje mají tendenci ucpávat póry, pokud se nespojí s vodou, proto pokud na pleť nepoužíváte nic jiného než olej, dochází k zanesení pórů a tvorbě nechtěných pupínků.

 

Účinky na pleť podle typu pleti:

Citlivá pleť - Kokosový olej je díky svým zklidňujícím vlastnostem dobrou volbou pro citlivou pokožku. Může zmírnit dočasné začervenání a podráždění.

Suchá pleť - Pro suchou pleť může být kokosový olej výhrou díky jeho intenzivním hydratačním schopnostem. Pomáhá pokožce zadržovat vlhkost, především, když ho zkombinujete s hydratačním sérem.

Péče o suchou pleť, toto jednoduše musíte vyzkoušet!

Zralá pleť - Pro zralou pleť může kokosový olej posloužit tak, že minimalizuje vzhled jemných vrásek a linií, a časem tak vytvoří dojem mladšího vzhledu.

Mastná až smíšená pleť - Pokud má vaše pleť sklony k nadměrné produkci mazu, měli byste se používání nadměrného množství oleje raději vyhnout. Mohl by vám zbytečně zanášet póry a způsobit tvorbu nechtěných pupínků.

 

Toto určitě nedělejte...

Mnoho lidí dělá tu chybu, že používá kokosového oleje na pleť zbytečně velké množství. Pokožka však dokáže absorbovat jen určitou dávku, takže vrstva, která vznikne na povrchu, už žádný další olej nepropustí.

Kokosový olej kůži sice zjemňuje a pomáhá obnovit poškozenou kožní bariéru, ale je potřebné ho doplnit hydratačními séry a krémy. Evropanky mají totiž jinou pleť jako dámy z oblasti růstu kokosových ořechů, kde je kokosový olej běžně využívaný a spojovaný s pozitivními účinky.

 

Banner: Make-up

 

Kokosový olej na akné

Už jsme zmiňovali, že kokosový olej dokáže výborně hydratovat popraskanou pokožku, nebo dokonce hojit strie, kterými trpí ženy hlavně v těhotenství.

Příznivý efekt přináší také při různých alergiích, vyrážkách a pomáhá i při atopických ekzémech.

Podobně pozitivně účinkuje také kokosový olej na akné, především pokud s ním máte problém dlouhodobě. Že kokosový olej na akné je dobrým řešením, se snaží potvrdit či vyvrátit také mnohé vědecké výzkumy.

Několik výzkumů totiž tvrdí, že právě díky obsahu proteinu, by měl být kokosový olej výborným řešením pro tento kožní problém.

Kokosový olej nejen, že ošetří zánět tím, že bojuje s mikroby. Zároveň léčí také poškození a nebo viditelné známky problematické pokožky. Je to tedy řešení takzvaně „dva v jednom“.

 

Kokosový olej na pleť, za nás určitě ano ✔

Ve většině případů našemu zdraví a kráse kokosový olej prospívá. Je však potřeba zvážit množství, které na pleť aplikujeme, a nezapomínat na kombinování produktů, jen kokosový olej na pleť nemusí vždy stačit.

 


Další článek