Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

2 Nov 2020 | Nikola Nečedová

Retinol (vitamín A): Anti-age kouzlo, nebo hrozba pro vaši pleť?

Retinol (vitamín A): Anti-age kouzlo, nebo hrozba pro vaši pleť?

Většina fanoušků péče o pleť už o retinolu slyšela, ale jen málo lidí ví, jaké zázraky tato aktivní složka v kosmetických přípravcích dokáže. V dnešním článku jednou pro vždy rozlouskneme tajemství, které retinol skrývá. Podíváme se na výhody, ale i nevýhody, které se k jeho používání vážou.

Stručně zodpovíme, co retinol (také známý pod název vitamín A) je, jaké jsou jeho nejvýznamnější účinky, pro které je oblíbený v kosmetickém průmyslu, a zda je vhodné ho zařadit do vaší „skin-care rutiny“, nebo se mu raději úplně vyhnout.

 

Vitamín A v krému

 

Co je retinol?

Pojem retinol je zkrátka jen jiný název pro vitamín A. Je to jeden z nejznámějších a zároveň nejvyhledávanějších druhů retinoidů. Ptáte se, jaký je rozdíl mezi retinolem a retinoidem? Retinoidy jsou kategorií, která zastřešuje různé formy vitamínu A, kam patří i hlavní aktér tohoto článku – retinol.

Jiné retinoidy, s kterými jste se možné někdy v minulosti setkali, jsou – kyselina retinová, retinylpalmitát či retinaldehyd, z nichž všechny můžete najít v přípravcích určených primárně na péči o pleť. Tolik k objasnění základních pojmů.

 

GLOWUP TIP: Produkty s retinoidy najdete například v sortimentu značky The Ordinary.

Použili jsme:

 

Hlavní účinky retinolu

Retinol (vitamín A) je díky svým „anti-agingovým“ vlastnostem občas nazývaný také jako elixír mládí. Silný exfoliační účinek stojí za vyhlazením textury pleti, na základě čehož následně pokožka působí mladistvě a zdravě. Retinol pleti dodává svěžest a jas. Je vhodný pro všechny typy pleti, jeho působení je však velmi intenzivní, proto je lepší začít s nižší koncentrací, kterou můžete postupně zvyšovat.

 

Benefity spojené s používáním retinolu:

  • efektivně odstraňuje odumřelé kožní buňky, je tedy účinný exfoliant
  • stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce
  • zpomaluje proces stárnutí kůže
  • vyhlazuje vrásky, linie, jizvy a drobné nedokonalosti
  • zmenšuje póry a vyrovnává pH pokožky
  • účinně léčí akné
  • snižuje viditelnost a zároveň tvorbu pigmentových skvrn
  • je vhodný pro všechny typy pleti

 

GLOWUP TIP: Produkty s retinolem najdete například v sortimentu značky Revolution Skincare.

 

Retinol (vitamín A) v kosmetice

Na základe výše uvedených pozitiv by měl být retinol svatým grálem každé ženy. Avšak s používáním této aktivní látky jdou ruku v ruce také komplikace, které může přinést vysoká koncentrace a nebo nesprávné kombinování produktů.

 

Retinol krém vs. sérum

Krémy: Po překročení třicítky by pro vás měl být noční krém s retinolem naprostou samozřejmostí. Pokud s kosmetikou s obsahem retinolu začínáte, doporučujeme sáhnout po produktech s nejnižší koncentrací retinolu. Začněte nejprve krémem a až potom přistupte k použití silnějšího retinolového séra. Při používání retinolu se totiž z počátku může běžně objevit mírné podráždění.

Správný čas na krém s retinolem přichází ve věku 30 let.

 

Sérum s retinolem

 

Séra: Pleťové séra všeobecně intenzivně vyživují všechny typy pokožky, dodávají potřebnou hydrataci, urychlují hojení a minimalizují výskyt nedokonalostí. Vyberte si to svoje hned teď! Retinolové sérum obsahuje vyšší koncentraci aktivních složek, proto je vhodné pro pokročilejší uživatele vitamínu A. Formule séra díky nemastnému základu prochází přes vrstvy pokožky snadněji než krém. Při větší dávce než je vhodné může snadno dojít k podráždění a olupování pokožky.

Doporučujeme: Ke každému retinolovému séru používejte vhodný krém, například krém s ceramidy, které obnovují kožní bariéru, a nebo krémy s ureou, které udrží pleť dokonale hydratovanou.

Zjistěte, proč se vyplatí používat močovinu a jaké benefity v kosmetice nabízí!

 

Jak používat retinol ? 

Krém s retinolem nejdříve nanášejte každý třetí a nebo čtvrtý den (v závislosti na citlivosti vaší pokožky). Po dvou týdnech pravidelné aplikace každý druhý den a po měsíci používání můžete začít retinol na pleť aplikovat každý večer. Po prvním měsíci pravidelného používání uvidíte znatelné výsledky.

 

Oční okolí

 

Pozor, na pokožku okolo očí používejte jen přípravy určené na tuto oblast. Přípravky s retinolem používejte pouze večer. Přes den pak pleť chraňte krémy s vysokým ochranným faktorem (SPF 30 – 50), aby nedošlo k nežádoucímu poškození pokožky.

 

 

Nevýhody spojené s používáním retinolu:

  • může způsobovat podráždění 
  • suchost a dehydratace pokožky
  • zvýšená citlivost pokožky
  • nevhodný při vystavovaní pleti slunečnímu záření

 

Příznivce vitamínu A určitě potěší fakt, že i navzdory několika nevýhodám, které s sebou používání retinolu přináší, je vědecky dokázáno, že při opravdu důsledné aplikaci a následné hydrataci pokožky, je možné dosáhnout výsledků v poměrně krátkém časovém horizontu.
 

Anti-age alternativy

Ak vás ani tento článek nepřesvědčil o účinnosti vitamínu A v kosmetice a k nadšencům retinolu se stále nedokážete zařadit, nezoufejte! Existuje mnoho jiných „anti-age“ alternativ.

 

  1. Kyselina hyaluronová - fontána mladosti. Kyselina hyaluronová nejen udržuje a váže jedinečným způsobem vlhkost v pleti, ale zároveň také účinně podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce. Výsledkem je výrazně svěžejší a mladší vzhled pleti.
  2. Tvářová gymnastika nabízí kompletní řešení problémů se stárnutím tváře a když se naučíte komplexní cvičební systém a budete pravidelně trénovat, výsledky se určitě dostaví. Všichni jsme si asi vědomi faktu, že pravidelné svičení těla pomáhá k pevnosti a štíhlosti a že tónované a pevné svaly dodávají mladší vzhled. Pravdou však je, že jen velmi málo lidí si uvědomuje, že svaly tváře se dají procvičovat a zpevňovat podobným způsobem a samozřejmě je možné dosáhnout stejného výsledku, a to mladšího a zdravějšího vzhledu.

 

Autor: Lenka Jančulová


Další článek