Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

9 Aug 2020 | Nikola Nečedová

Urea v kosmetice: Víte, proč se vyplatí používat močovinu?

Urea v kosmetice: Víte, proč se vyplatí používat močovinu?

Předtím, než se vrhneme na všechny benefity, které tato látka nabízí, stručně vám vysvětlíme, co to urea vlastně je, a uvedeme na pravou míru to, jak se využívá v kosmetice! Mnoho lidí si totiž mylně myslí, že urea v kosmetice, často nazývaná i močovina, je moč z nějakého zvířete, a nebo dokonce lidská moč. Pravdou však je, že urea používaná v kosmetických přípravcích je vyrobena chemickou cestou.

 

Co je urea a proč se používá?

Co to ta „močovina“ vůbec je? Možná jste se s pojmem karbamid, případně s lékařským termínem –⁠ urea, už setkali. Pokud ne, nevadí!

Laicky řečeno jde o tělesný odpad, primárně vylučován v potu a v moči, který náš organismus produkuje na denní bázi při procesu štěpení bílkovin.

Močovina, která se tvoří v těle savců, tedy i v tom našem, inspirovala svojí užitečností mnohé průkopníky ve světe zdraví a krásy, a tak se začala vyrábět i synteticky. Jedním z důvodů, proč lidé připisují této organické látce „zázračnou moc“, je její schopnost vázat vodu

Je to totiž látka tělu vlastní, a když ji samo produkuje, zřejmě vás nepřekvapí, že ji v téměř stejné formě, jen vyrobenou synteticky, dokáže i velmi dobře využít.

Proto je urea jednou z nejefektivnějších hydratačních složek v kosmetických produktech. Zároveň se také nachází v každé zdravé pokožce. 

 

Urea je kozmetickým pokladom

 

Co je urinoterapie?

Mnohé východní kultury by se mohly při označení urey „tělesným odpadem“ urazit, protože v některých místech je moč dlouhé roky považována za elixír života.

S postupem času a s dalšími vědecky podloženými studiemi se tzv. urinoterapie (tj. vnitřní či vnější použití moči) dostala z východu do celého světa. A jak už bývá zvykem, našla si své příznivce i odpůrce.

Věděli jste, že přednosti moči poznali lidé už před tisíci lety? Příkladem je indická kniha Damar Tantra, stará 5 000 let, v které je moč nazývána božským nektarem zahánějícím choroby a stáří. Podle této staré knihy pití vlastní moči v průběhu jednoho měsíce vyléčí všechny choroby a očistí tělo.

To, zda na vás informace o urinoterapii působí pozitivně, nebo právě naopak, necháme na vašem uvážení. My se nyní dále ponoříme do objevování všech prospěšných vlastností, které urea nabízí.

 

Banner: Čištění a odlíčení

 

Urea v kosmetice je malé tajemství, o kterém pořád mnoho lidí netuší!

Když je vaše kůže dehydratovaná, kožní bariéra nefunguje tak, jak by bylo třeba. Stejně jako ovoce, i naše pleť může ztrácet vodu a vystavena dlouhodobému vysušování se stává méně pružnou a ztrácí svůj mladistvý vzhled. Dehydratace pokožky stojí také za předčasným vznikem linek a vrásek. Naštěstí existuje jedno malé „kosmetické tajemství“, o kterém stále mnoho lidí neví. To tajemství je právě močovina – podle našeho názoru jedna z nejúčinnějších zvlhčujících složek v kosmetické chemii. Funkce močoviny v kůži je pozoruhodná, udržuje zdravou vlhkost, dodává suché pokožce úlevu a zároveň ji udržuje pružnou a mladistvou.

Koncentrace urey v zdravé kůži je 28 mikrogramů na metr čtvereční. U suché kůže se toto množství může snížit o polovinu a u kůže postižené atopickým ekzémem dokonce až o 85 %.

 

Urea v kozmetike je malé tajomstvo

 

Proč by mělo být lákavé krém s ureou vyzkoušet?

Nejvýznamnější benefity:   

  • udržuje pleť dokonale hydratovanou,
  • má antibakteriální účinky,
  • pomáhá při léčení ekzémů a jiných kožních abnormalit,
  • pomáhá předcházet předčasnému stárnutí kůže,
  • funguje proti svědění, pnutí a olupování kůže,
  • jemný exfoliant,
  • uklidňuje podráždění,
  • pomáhá urychlit proces obnovy buněk.

 

Urea je přirozenou součástí tkaniv naší pokožky a tvoří 7 % našeho přirozeného hydratačního faktoru, který však s věkem klesá, a tak je nutné ho pokožce dodávat „uměle“. Natírat se oleji a másly u dehydratované pleti bohužel nestačí.

 

TIP: Správné hydrataci vaší pokožky dopomůže i pravidelné pití vody. Zjistěte víc v článku Pitný režim!

 

Pro koho je kosmetika s ureou určená:

  • vhodná pro ty, které trápí suchá a velmi suchá pokožka,
  • vhodná pro lidi ve středním věku, kteří by chtěli zpomalit proces tvorby vrásek,
  • vhodná pro ty, které trápí mílie a drobné nedokonalosti, ale zároveň i pocity pnutí a suchosti,
  • vhodná pro lidi s projevy folikulární keratózy, t.j. keratosis pilaris, která je známá také pod názvem kuřecí kůže a vyznačuje se malými tvrdými či drsnými hrbolky, někdy na ramenech, jindy na hýždích, stehnech a nebo na zádech,
  • velmi vhodná pro lidi s ekzémy,
  • vhodná i pro ty, kterým nevyhovuje chemická exfoliace AHA a BHA kyselinami, ale chtějí dosáhnout zářivé a vláčné pokožky,
  • vhodná jako prevence proti vysušování pleti, například v zimě.

Urea v kozmetike funguje na suchú pleť

 

Návod na použití:

Všeobecně se na tvář doporučuje používat krémy a mléka s ureou v 2–5% koncentraci, na tělo, ruce a chodidla i s vyšší. Po nanesení na pleť s narušenou ochrannou funkcí můžete v začátcích cítit jemné pálení, záleží od stupně iritace pokožky. Přípravky s ureou by ale měly přinést rychlou úlevu a uklidnění pleti. I přes to však buďte opatrní a přípravky s vyšší koncentrací určené na velmi suchá místa, jako jsou paty, lokty a nebo ruce, raději na tvář nenanášejte!

 

Zajímá vás, co dalšího perfektně funguje na suchou pleť? Zkuste...

 

Niacinamid

Účinně redukuje póry a vrásky, hydratuje suchou pleť, zpevňuje, bojuje proti akné. A to je jen začátek! 

Niacinamid, také známý jako vitamín B3 a nikotinamid, je ve vodě rozpustný vitamín, který spolupracuje s přírodními látkami v pokožce, a pomáhá viditelně zlepšovat zvětšené póry, nerovnoměrný odstín pokožky, jemné linky a vrásky, ztrátu elasticity a pružnosti pokožky.

 

 

Kyselina Hyaluronová

Je skvělou anti-aging, tedy omlazující ingrediencí a také jedničkou, pokud jde o zlepšení hydratace pleti. A pozor, je možné ji využít i na mastnou pleť. Na rozdíl od jiných hydratačních produktů na bázi oleje totiž kyselina hyaluronová neucpává póry, a je tak ideální i pro pleť náchylnou na akné.

 

 

Med

Med dokáže pokožku nejen dobře hydratovat, ale zbavuje ji také bakterií a pomáhá s regenerací poškozených buněk.

Aplikujte konečky prstů trochu medu na pleť, nechte působit 5 až 10 minut a nakonec si tvář opláchněte vlažnou vodou a osušte ručníkem.

 

TIP: Objevte 5 důvodů, proč používat med na tvář.

 

Ovesné vločky

Ovesné vločky působí jako jemná škrabka, která z tváře odstraňuje odumřelé buňky bránící vláze dostat se hlouběji do pokožky, a zároveň jí poskytnou i výživu.

Smíchejte trochu vloček s vodou, vytvořte pastu a tu naneste na pleť pomalými krouživými pohyby. Nechte působit pár minut a opláchněte studenou nebo vlažnou vodou.

 

 

TIP: Další rady, jak na suchou pleť, najdete v článku Jak pečovat o suchou pleť: večerní rutina se Skincare Revolution!

 

Cílem péče o suchou pleť je udržování normální úrovně hydratace a ochranné funkce. Pokud vás oslovily výše uvedené benefity močoviny, niacinamidu nebo populární kyseliny hyaluronové či něco z domácích receptů, doporučujeme jejich kouzlo vyzkoušet na vlastní kůži. Pevně věříme, že nebudete litovat! :)

 

 


Další článek