Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

30 Nov 2020 | Nikola Nečedová

Self care & Self love: Má psychická pohoda vliv na vaši pleť?

Self care & Self love: Má psychická pohoda vliv na vaši pleť?

Bez ohledu na to, kdo jste, kolik vám je, v jaké životní fázi se právě nacházíte a co tvoří vaši denní rutinu, je tu jedna věc, kterou byste měli do svého života bezpodmínečně zařadit. Je to self love & self care. Pro ty, kteří se s těmito anglickými výrazy setkávají poprvé – pojmy „sebeláska“ a „péče o sebe“ vám určite zní o něco familiárněji.

 

Co si představit pod pojmy self love & self care?

Self love & self care představuje v podstatě jednoduchý koncept péče o sebe sama v několika rovinách, a to konkrétně po fyzické, psychické, emocionální i spirituální stránce. Je to způsob, jak si najít čas nejen na sebe, ale také na činnosti, které nás naplňují.

Když si z času určeného jen pro sebe uděláte prioritu, postupně se vám podaří vytvořit si stabilní rutinu a věřte, že zvyk je železná košile! Ať už půjde o masáž tváře nefritovým válečkem, hodinu jógy v přírodě a nebo čtení knihy, to už je na vašich prioritách. Jakmile začnete pociťovat pozitivní dopad na vaše zdraví a každodenní fungování, budete litovat jen jednoho – že jste self love & self care koncept nezačali praktikovat dřív!

 

Beauty day

 

Pozor, akné a psychika jsou velmi úzce propojené!

Vaše vnitřní pohoda nemá vliv jen na správné duševní nastavení a harmonické fungování v životě, ale také na váš zevnějšek! Věděli jste, že nejčastější kožní problémy, kterými jsou právě různé pupínky a akné, bývají velmi často způsobeny právě stresem? Kůže je jednoduše zrcadlem fyzické a psychické pohody. Ve stresu totiž tělo produkuje látky (hormony, neuropeptidy a zánětlivé cytokiny), které ovlivňují funkci mazových žláz, což může akné zhoršovat. V důsledku stresu si někteří lidé navíc pupínky mačkají. To může spustit šíření bakterií a příznaky akné budou ještě výraznější.

Tip: Přečtěte si, proč se vymačkávání pupínků nedoporučuje, v našem článku Proč držet ruce pryč od pupínků?

 

Self care: Jade Roller

 

Tipy, jak začít praktikovat self love & self care

1) Kvalitní strava

Ruku v ruce se zkvalitněním životního stylu jde nepochybně i nutričně vyvážená strava. Hlavně v zimním období je vhodné klást větší důraz na pravidelný příjem vitamínů a minerálů, ideálně v co možná nejpřirozenější formě. Jednou možností je konzumace kvalitních potravin, my však doporučujeme pestrý jídelníček ještě doplnit o tzv. lipozomální vitamíny a minerály. V čem jsou tyto doplňky stravy tak výjimečné?

Lipozomální přípravky možná znáte spíše z kosmetiky. Drahá pleťová séra jsou velmi často vyráběna právě touto metodou. Lipozomální forma totiž umožňuje kosmetickým přípravkům zacílit a proniknout právě do těch míst, která potřebujeme revitalizovat. V současnosti farmaceutický výzkum přenesl tyto poznatky i do světa přípravků na vnitřní použití.

Například takový lipozomální vitamín C má díky technologiím použitým na jeho výrobu mnohonásobně vyšší vstřebatelnost než běžně dostupné formy vitamínu C. Díky tomu ho vaše tělo dokáže mnohem lépe využít! Vitamín C pomáhá při ochraně buněk před oxidativním stresem, přispívá k normální tvorbě kolagenu a taktéž k udržení normálního stavu chrupavek, kostí, cév, dásní, zubů a pokožky.*

*Vědecky dokázané tvrzení Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), povolené Evropskou komisí (EC).

Lipozomální vitamín C v kombinaci se zinkem a D3 je zas skvělou volbou pro podporu imunity a při boji proti virózám.

 

2) Čas pro sebe – pravidelný self care day

Udělejte si self care day! Vyrazte například do přírody, vezměte ven domácího mazlíčka a nebo se věnujte péči o svůj vzhled.

 

Self care Day

 

Co všechno obnáší správný self-care day“ nebo beauty day“? 

  • Ráno začněte šálkem teplého čaje a vyzkoušejte afirmace. Rychle se naladíte na pozitivní frekvence a udáte dni směr, jakým chcete, aby se ubíral. Self love je i o přijímání a akceptování a právě pozitivními afirmacemi vůči vaší osobě můžete tento proces snadno nastartovat!
  • Pokračujte pozvolna – lehkým strečinkem, jógou a nebo procházkou v přírodě. Ranní rituál pak zakončete výživnou snídaní.
  • Den si vyplňte kreativními činnostmi, například přípravou domácího peelingu na rty, který můžete hned také otestovat.
  • Večer si vyhraďte čas na horkou koupel. Skvělou atmosféru můžete vyčarovat vonnými svíčkami, tlumeným světlem a bohatou pěnou ve vaně. Relaxujte a nenechte se ničím rušit.
  • Po teplé koupeli je potřeba pořádně vyživit pokožku! Nezapomínejte však ani na péči o vlasy. Na oboje můžete využít přírodní elixír, kterým není nic jiného než ricinový olej. Jeho benefity jsou zkrátka bezkonkurenční. Odstraňuje toxiny z těla, pokožce dodává hebkost a krásně ji regeneruje, zatímco perfektně funguje i na suché a roztřepené konečky vlasů. Zjistěte o něm víc v článku Ricinový olej, elixír krásy pre vlasy a pokožku!
  • Těsně před spaním potěšte pleť hydratační maskou a jade rollerem uvolněte mimické svaly, na které se často zapomíná.

  • Posledním bodem programu je dostatečná dávka spánku.

 

Digitální detox

 

3) Digitální detox

Odpojení od technologií může mít blahodárné účinky. V dnešní době jsme zahlceni informacemi a digitální technologie nás tlačí k multitaskingu. Výsledkem může být vyčerpání a nebo dokonce vyhoření.

Ke zvýšení pocitů štěstí přitom podle studií stačí jen týden detoxu od sociálních médií. Dobrým začátkem může být částečný digitální detox – stačí si určit několik hodin denně, kdy si od technologií oddechnete.

Tak co? Vyzkoušíte naše tipy?


Další článek