Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

12 Aug 2019 | Nikola Nečedová

Jak zjistit typ své pleti jednoduše a rychle?

Jak zjistit typ své pleti jednoduše a rychle?

Pokud ještě stále nevíte, jak zjistit svůj typ pleti, tento článek je přesně pro vás. Ukážeme si jednoduchý způsob, díky kterému si jednou pro vždy uděláte jasno v tom, jaké jsou základní typy pleti, jak se o svoji pokožku starat tak, jak si zaslouží, a které produkty jsou pro vás ty nejlepší. Zdravá pleť je přeci základem krásy, tak na to nezapomínejte a dejte si záležet se správnou péčí! 

 

Základní typy pleti:

  • Kombinovaná pokožka
  • Normální pokožka
  • Mastná pokožka
  • Suchá pokožka 

 

Typy pleti: charakteristika jednotlivých typů pokožky 

 

1.    Všimněte si, jak vypadá vaše pokožka

Je důležité zaměřit se na to, jak se vaše pleť cítí kterýkoliv den v průběhu týdne. To vám značně usnadní odhalení vašeho typu pleti a tím pádem i zjištění vhodné péče o ni.

  • Kombinovaná pokožka se obvykle cítí mastněji v T-zóně (oblast čela, brady a nosu), ale je sušší všude jinde. Může být tedy mastná a suchá na různých místech, takže na tváři máte vlastně minimálně dvě různé textury. 
  • Normální pokožka je rovnoměrná a vyvážená. není ani příliš suchá, ani mastná či nepřiměřeně citlivá.
  • Mastná pokožka se bude cítit mastná a lesklá téměř všude. Pokud máte pocit, že neustále saháte po papírcích na odsátí přebytečného mazu, znamená to, že máte pravděpodobně mastnou pokožku.
  • Suchá pokožka se cítí napnutá a suchá. Je obvyklé, že je šupinatá a popraskaná, a to hlavně z zimních měsících.

 

Jak poznat typ pleti: Infografika

 

Typ pleti: test, který vám zabere 5 minut

Vezměte kousek savého papíru a jemně ho přiložte na tvář. Následně se na papír podívejte proti světlu. Pokud vidíte málo skvrn nebo dokonce žádné, pravděpodobně máte suchou pleť. V případě, že list zachytí nějaké skvrny v oblasti T-zóny, máte kombinovanou a nebo normální pokožku. Zachytává-li skvrny ze všech oblastí tváře, vaše pleť bude zřejmě mastnější.

 

2.    Podívejte se na póry

Vaše póry jsou taktéž indikátorem vašeho typu pleti. Jejich velikost a tendence k ucpávání vám toho o vaší pleti hodně prozradí.

  • Kombinovaný typ pleti: Pokud jsou póry velké a ucpané v oblasti okolo nosu, ale na jiných částech tváře jsou spíše nevýrazné, je dost pravděpodobné, že máte kombinovanou pokožku.
  • Normální typ pleti: Máte-li póry, které nejsou moc viditelné a většinu času vás vůbec netrápí, jde o znak normální pleti.
  • Mastný typ pleti: Pokud zápasíte s velkými výraznými póry, které se často ucpávají, zřejmě máte mastnou pleť.
  • Suchý typ pleti: Máte-li na tváři póry, které jsou spíše menší a celkem obtížně se čistí, jde o znak sušší pokožky.

 

3.    Každý typ pleti vyžaduje hydrataci

Téměř každý potřebuje vyživující hydratační krém, aby udržel svou pokožku zdravou a svěží. To, jak často byste ho měli používat však záleží na typu vaší pleti a na tom, jak dobře je vaše pokožka sama od sebe hydratovaná.

 

To, jak dosáhnout zdravé a zářivé pleti, dokonce i s tutoriálem denního líčení, se dozvíte v článku „Denní líčení na léto: Víme, jak zazářit v každé situaci“

 

  • Pokud máte kombinovanou pleť, zřejmě budete muset hydratační krém aplikovat hlavně na ty části tváře, kterou jsou přirozeně sušší, například v oblasti lícních kostí. V jiných, mastnějších oblastech, zase využijete spíše lehký fluid, který se rychle vstřebá. Ideální je třeba pro péči o pleť v T-zóně.
  • Lidé s normální pletí nemusí hydratační krémy používat tak často, protože pokožka zůstává sama o sobě dost hydratovaná. Na běžnou denní péči tak bohatě postačí lehčí gel-krém.
  • U mastné pleti se často zapomíná na hydrataci, která je velmi důležitá, protože pomáhá udržet tvorbu mazu na uzdě. Používejte lehké gelové krémy, které se rychle vstřebávají.
  • Suchá pleť si žádá hodně výživného krému, který je zvlášť potřebný po probuzení a nebo očištění tváře.

 

Znalost typů pleti je klíčová pro výběr správné masky.

 

Jak se starat o různé typy pokožky?

 

Suchý typ pleti

Suchou pleť charakterizují malé póry. Má často viditějnější vrásky, menší elasticitu a většinou je také matnější.

Jak se o ni starat: Hydratace je při péči o suchou pokožku klíčová. Na výživu tohoto typu pleti se nejlépe hodí hydratační a výživné krémy. Pokud se vaše plať cítí napnutě a vysušeně, ale i přes to se vám stále tvoří pupínky, zřejmě nemáte 100% suchou pokožku. V takovém případě stojí za zkoušku jemné oleje, které jsou speciálně vytvořené pro tento typ pleti.

Vaša pokožka navíc může být suchá z výrobků, které používáte. Zkuste je na pár dní vynechat a uvidíte, zda se vaše pokožka zlepšuje.

 

O večerní rutině pro suchou pleť se víc dočtete TADY.

 

Kombinovaný typ pleti

Většina z nás má do určité míry kombinovanou pokožku. Okolo nosu je víc mazových žláz než v jiných oblastech tváře. Kombinovaný typ pleti se proto vyznačuje trvale mastnou T-zónou a suššími místy v ostatních oblastech tváře.

Jak se o ni starat: Jde o nejběžnější typ pleti. Lidé s kombinovanou pokožkou by měli zvážit použití různých produktů na různé oblasti tváře, aby pleť udrželi vyváženou. Můžete například zkusit použít jemný hydratační krém na tvářích a jako vedlejší produkt gel-krém pro mastnější pokožku v T-zóně.

 

Normální typ pleti

Normální pokožka není ani moc suchá, ani mastná, spadá na to vysněné místo mezi ostatními typy. Většinou má rovnoměrný tón a jemnou texturu. Pupínky se na objeví pouze sem tam. Za teplého počasí může být T-zóna malinko lesklejší, obecně je však téměř bez mastnoty.

Jak se o ni starat: Pro normální pleť se hodí lehčí pleťové vody a séra, protože na udržení její rovnováhy není potřeba nic moc speciálního, na rozdíl od jiných typů pokožky.

 

Mastný typ pleti

Lisé s matnou pletí většinou mívají výraznější póry a lesknou se. Pokožka totiž produkuje nadmíru mazu, a tak ji často mohou potrápit pupínky a ucpané póry. Na druhou stranu však nemívá problém s vráskami a nedostatečnou hydratací.

Jak se o ni starat: Důkladné a pravidelné čištění pleti je klíčové. Nestřídejte různé produkty v krátkých obdobích. Vyhledávejte spíše bezolejové opalovací krémy a pleťové vody, abyste pokožku ještě více nezatížili mastnými produkty.

 

Základy péče o pleť

Bez ohledu na to, jaký typ pleti máte, tyto rady vám pomohou vypadat co nejlépe:

  • Pijte dostatek vody. Pleť potřebuje hydrataci i zevnitř.
  • Povlečení na polštáře vyměňte minimálně jednou týdně.
  • Každý den svou pleť jemně ale důkladně umyjte.
  • Před spaním si umyjte a nebo zabalte vlasy, aby byly mimo vaši tvář.
  • Nekuřte.
  • Vyhněte se slunečnímu záření a používejte klobouk a sluneční brýle.

 

Všechny typy pleti potřebují ochranu

 

Postup testování nového produktu:

Naneste malé množství produktu, například na oblast zápěstí nebo na loket. Počkejte 48 hodin, abyste zjistili, jak vaše pokožka na přípravek reaguje. Alergická reakce se většinou projevuje podrážděním, začervenáním, malými vyrážkami a nebo svěděním. Pokud si tedy těchto příznaků všimnete, opláchněte testovanou oblast vodou a jemným čisticím mýdlem. Následně zkuste použít jiný produkt, který bude lépe vyhovovat vašemu typu pleti.

Vždy začínejte se základní a jednoduchou rutinou, abyste viděli, jak pleť reaguje. Když se ukáže, že produkt pleti vyhovuje, můžete přidávat další, jako jsou například slupovací masky, peelingy či séra, které zlepšují vzhled vaší pokožky. Pamatujte, že váš typ pleti může ovlivnit fungování produktů. Používání nesprávné kosmetiky, i když kvalitní, může způsobit zhoršení kvality pleti. Proto je důležité vědět, jaký typ pleti máte a následně přizpůsobit všechny používané produkty.

 

Pokud jde o péči o pleť, v informovanosti je síla. Chcete-li úspěšně bojovat s problémy, jako jsou vrásky nebo akné, znalost typu vaší pleti je nejdůležitějším krokem. 

Druhým důležitým krokem už je samotné nakupování!


Další článek