Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

16 Jul 2020 | Nikola Nečedová

Jak se zbavit černých teček? Vyzkoušejte naše ověřené tipy

Jak se zbavit černých teček? Vyzkoušejte naše ověřené tipy

Černé tečky na tváři nechce asi nikdo. Jejich odstranění však často může být frustrující a nepříjemné. My naštěstí známe několik triků, jak na ně. Díky správným pečujícím produktům je totiž můžete zlikvidovat v klidu, v pohodlí vlastní koupelny. Tady je vše, co potřebujete vědět o těchto malých černých „trampotách“, včetně toho, jak se zbavit černých teček na nose, čele a bradě rychle a jednoduše.

 

Co jsou černé tečky a jak vznikají?

Černé tečky, často nazývané i komedony, jsou ucpané póry, v kterých se nachází přebytečný maz, nečistoty z povrchu pleti a odumřelé buňky. Komedony mohou být otevřené a uzavřené. Otevřené komedony v kontaktu se vzduchem oxidují, čímž se vytváří jejich typické černé zbarvení.

 

Fakta o černých tečkách

„Nedoporučuji doma experimentovat s ,vymačkáváním' a používáním různých nástrojů. Nemusí to dobře dopadnout. Pleť si je předtím nutné velmi dobře připravit. Nejdříve se udělá čištění pleti, peeling, následuje změkčení pleti (otevření pórů). Při čištění se musí dodržovat přísná hygiena, dezinfekce a uzavření pórů pomocí speciální masky. V opačném případě, pokud tento postup nedodržíme, hrozí nám zhoršení pleti a její zanícení,“ vysvětluje kosmetička Monika Steinbergerová.

 

Proč držet ruce pryč od pupínků? Víc se dočtete v našem článku TADY!

 

Kozmetička radí s čiernými bodkami neexperimentovať.

 

Agresivní odstranění černých teček nefunguje

Černých teček se nezbavíte agresivním čištěním. I když peelingy mohou pomoci odstranit nejvyšší viditelnou část černé tečky, neřeší to, co se děje uvnitř pórů, kde se komedony doopravdy tvoří. Můžete tedy odstranit povrchový maz, ale černých teček se ani tak úplně nezbavíte. Agresivní čištění a používání produktů s alkoholem ve snaze pokožku od komedonů vyčistit zkrátka moc nefunguje.

  

Suchá pleť a žádné černé tečky?

Pokud máte suchou pokožku, neradujte se. I tento typ pleti může mít černé tečky. Komedony se mohou objevit hlavně v T-zóně. Tato část produkuje více mazu, který je jedním z důvodů, proč se černé tečky tvoří.

 

Slunce nepomáhá

Bez opalovacího krému ani na krok! Slunce může způsobit tmavé skvrny a pokud se před ním nebudete chránit, vaše pleť bude velmi trpět. To, že vám sluneční paprsky pomohou černé tečky zmírnit, je mýtus.

 

Kosmetika s obsahem alkoholu

Alkohol v kosmetice může pleť vysušit, což není zrovna nejlepší. Vysušená pleť začne vytvářet mnohem více přebytečného mazu, který může způsobit další tvorbu černých teček. Ideální proto je používat třeba přírodní kosmetiku, která je k pleti velmi jemná.

 

Tip: Z přírodní kosmetiky doporučujeme značku 100%PURE, z řad klasických produktů pak můžete sáhnout třeba po oblíbené značce The Ordinary, která neobsahuje parabeny, sírany, minerální oleje ani oxybenzon.

 

Maska na čierne bodky

 

Odstraňovač, maska a nebo náplast na černé tečky?

Naštěstí existuje několik účinných způsobů, jak se černých teček zbavit. Bohužel, nikdy nezmizí úplně. Pojďte se s námi podívat na užitečné produkty a babské rady, které vám pomohou výskyt černých teček eliminovat.

 

Kovový odstraňovač černých teček

Vymačkávání černých teček se sice nevyplácí, ale v některých případech se přeci jen hodí mít po ruce malé kovové očko. Stačí jej jen přiložit k ucpanému póru a lehce zatlačit. Ideální je tuto metodu využít po horké koupeli, kdy jsou póry uvolněné a extrakce je tak o mnoho jednodušší. Následně nezapomeňte pleť ošetřit a použít sérum, aby se uklidnila.
 

Pleťové masky

Masky udržují pleť čistou, svěží a zbavují ji přebytečného mazu, který vede k ucpávání pórů. Vybírejte masky důsledně, pokud chcete zatočit s černými tečkami, volte ty pro problematickou a mastnější pleť. Vyzkoušejte třeba masky s obsahem zinku a nebo kyseliny salicylové, které jsou velmi účinné při boji proti akné a jiným nedokonalostem.

Černé slupovací masky jsou velmi oblíbené a doporučované, obsahují totiž účinné látky, které zachovají vaši pokožku hladkou a čistou. Tyto masky s sebou sloupnou i odumřelé buňky.

Vynikající je i domácí maska na černé tečky, která vám nezabere mnoho času.

Budete potřebovat:

  • 1 vaječný bílek
  • ½ lžíce citronové šťávy

Pokud máte velmi citlivou pleť, místo citronu použijte čistou vodu.

Vaječný bílek vyšlehejte do pěny a přidejte šťávy z citronu. Následně můžete nanášet na pleť, silnější vrstvu aplikujte v oblasti T-zóny. Nechte působit 25 minut, potom smyjte vlažnou vodou.

 

Jak odstranit černé tečky díky zelenému čaji?

Smíchejte lžičku sušeného zeleného čaje s vodou a vytvořte pastu. Pomocí této směsi masírujte tvář po dobu 3 minut. Nechte působit další 2 minuty a opláchněte vlažnou vodou.

Proč zelený čaj?

Zelený čaj je známý jako antioxidant. Mimo to, že se přidává do každodenní rutiny, aby vyplavil toxiny, je účinný i při odstraňování bakterií z pórů.

 

Zelený čaj na černé tečky
 

Náplast na černé tečky 

Pokud hledáte účinný způsob, jak se zbavit černých teček na nose, pomohou vám čisticí náplasti. Stačí je jen aplikovat podle návodu a po pár minutách je strhnout společně s černými tečkami. Pleť následně ošetřete krémem a na zklidnění.

 

Zubní pasta na černé tečky jako bonus?

Budeme potřebovat:

  • 2 lžíce zubní pasty
  • 1 lžíce soli

Smícháním těchto dvou surovin vznikne hustá kašička. Naneste ji na postižené místa a nechte působit dvě minuty, než úplně nezaschne. Následně přidejte vlažnou vodu a začněte tato místa jemně masírovat krouživými pohyby. Pleť opláchněte, vysušte a potřete kostkou ledu, aby se uklidnila.

 

Upozornění: Dávejte pozor, některé pasty v sobě mají kousky mentolu, které mohou pleť zbytečně podráždit.

 

Čištění pleti s černými tečkami: denní rutina

  • Pleť čistěte dvakrát denně pomocí speciálních pěn a gelů. Po vyčištění je důležité na tvář aplikovat hydratační nebo vyživující krém podle vašeho typu pleti.
  • V průběhu dne se zbytečně nedotýkejte tváře.
  • Jednou týdně si dopřejte vyživující masku a nebo jemný peeling.
  • Co na černé tečky doopravdy dobře zabírá, jsou produkty s obsahem zinku. Zinek je protizánětlivý a napomáhá tak k eliminaci černých teček.

 

Pamatujte: Černé tečky jsou tvrdohlavé, ale to i vy!

Dopřejte celému procesu nějaký čas, výsledky se nemusí dostavit ihned. Víte, že se blíží důležitá událost, jako je svatba, ples a nebo maturitní večírek? Začněte se správnou péčí už několik týdnů předem. Pokud potřebujete, aby černé tečky zmizly ideálně hned, můžete je zkusit trochu potlačit make-upem, nejlépe pudrovým.

 


Další článek