Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

10 Mar 2021 | B Zemkova

Šípkový olej je poklad na pleť, tělo i vlasy. Objevte jeho účinky!

Šípkový olej je poklad na pleť, tělo i vlasy. Objevte jeho účinky!

Pokud patříte mezi věrné fanynky zkrášlující kosmetiky a musíte otestovat každý beauty trend doslova „na vlastní kůži“, tak jste určitě postřehla humbuk, který způsobil právě šípkový olej.

Snahy o zredukování vrásek, dosažení dokonale vyhlazené pokožky či zdravých a hustých vlasů se naráz s tímto zázrakem z šípkových jader zdají o něco reálnější. Účinky šípkového oleje na zdraví a krásu znali už naši předkové a my vám dnes přinášíme článek, který upřímně zhodnotí benefity, jež šípkový olej při pravidelném používání nabízí.

 

Šípky, šípkový olej

 

Jde jen o marketingový trhák, a nebo je šípkový olej opravdu „svatý grál“?

Popularita šípkového oleje vystřelila do nebes po tom, co modelka Victoria's Secret Miranda Kerr prozradila, že pravidelně používá šípkový olej na tvář a že za porcelánový vzhled její pleti může právě on.

Mnohá další podobná prohlášení známých celebrit pak přispěla k tomu, že po sérech, krémech a maskách s obsahem této sytě červené vitamínové bomby se výrazně zvedla poptávka. Stejně jako u většiny jiných kosmetických přípravků na trhu je však i u těchto produktů nutné pozorně číst příbalové informace a seznam ingrediencí, abychom se vyhnuli možné alergické reakci.

Věděli jste, že: Ke svým oblíbencům ho řadí taktéž známá herečka Gwyneth Paltrow nebo vévodkyně z Cambrige, Kate Middletone. Když tedy šípkový olej na tvář používají ve svých každodenních rituálech tak úžasně vypadající dámy, musí na jeho účincích něco být!

 

Šípky, šípkový olej

 

Fantastický lék, který najdete v přírodě!

Šípky jsou úžasným přírodním lékem na mnoho zdravotních neduhů, a to právě díky obsahu cenných vitamínů a minerálů. Obsahují hlavně vitamín C, ale také vitamíny A, B1, B2, P, K a kyselinu nikotinovou. Najdeme v nich i pektiny, třísloviny, silice a minerální látky draslík, vápník a hořčík. Nechybí ani cenné flavonoidy a karotenoidy.

 

Proč jsou šípky pro naše tělo skvělé?

Vnitřní použití: 

  • Zpomalují stárnutí, jsou podpůrným prostředkem při hojení ran a účinným bojovníkem s bakteriemi.
  • Posilují imunitu, pročišťují ledviny, močové cesty a zbavují nás únavy.
  • Skvěle do organismu doplňují vitamín C, a to hlavně v zimních měsících.
  • Mají antioxidační vlastnosti, a dokonce mohou působit proti rakovině.
  • Hořčík, který šípky obsahují, nám pomáhá zachovat harmonii těla a mysli.
  • Podporují lepší spánek a zabezpečují celkovou denní energii a vitalitu.

 

Šípkový olej

 

Šípkový olej na tvář i vlasy

Bylo by hříchem nevyužít tolik pozitivních účinků, které šípky mají při vnitřním užívání, také na pleť, že? Obsah vitamínu A navíc z šípků dělá skvělou ingredienci v domácí kosmetice.

 

Využijete ho při péči o pleť, pokožku těla i vlasy!

Zevní použití:

  • Množství vitamínu C a magnézia, které šípky obsahují, zlepšuje funkci kapilár v kůži, urychluje hojení, osvěžuje, čistí pleť a působí proti tvorbě vrásek. Navíc podporuje růst vlasů a nehtů.
  • Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin, hlavně omega-3 (kyselina linolenová) a omega-6 (kyselina linolová), může šípkový olej účinně zjemnit pokožku a zlepšit funkci její bariéry.
  • Z šípků si můžete vyrobit domácí šípkový olej, který výborně léčí popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchou pleť. Pomáhá také při problémech s akné a říká se, že stejně dobře funguje šípkový olej na jizvy.

 

Odhalili jsme tajemství, jak se zbavit jizev po akné jednou provždy!

 

Pozor, šípky po prvních mrazech už nesbírejte

Nejlepšími měsíci na sběr šípků jsou září, říjen a začátek listopadu. Po prvních mrazech totiž ztrácejí cenné živiny, proto je důležité sbírat je včas. Sbírejte zralé plody, které mají oranžovou až tmavě červenou barvu a přímo lákají, abyste je odtrhli.

Takové šípky jsou nabité prospěšnými látkami, což se však s prvními mrazy mění a na své léčivé síle postupně ztrácejí. Počkejte proto na suché slunečné počasí začátkem podzimu, kdy šípky mají optimální obsah všech důležitých látek.

Traduje se, že 3 šípky mají stejné množství vitamínu C jako jeden velký šťavnatý pomeranč.

 

Šípkový olej na pleť, domácí recept:

  • Usušené šípky rozdrťte a smíchejte s jojobovým nebo slunečnicovým olejem (z lékárny) v poměru 1:1.
  • Směs nechejte vyluhovat ve skleněné nádobě 4–6 týdnů. 
  • Když se olej zbarví do jantarova, drcené šípky odstraňte a olej přelijte do tmavé skleněné lahvičky, nejlépe s pipetou. Tmavá lahvička nepropustí světlo, takže olej nezoxiduje a vydrží tak celý rok.
  • Domácí šípkový olej je na světě!

TIP: Domácí šípkový olej můžete přidat do oblíbeného nočního krému.

 

Odkaz krémy na obličej

 

Šípkový olej v kosmetice

Výroba domácího oleje sice není náročná, ale vyžaduje dávku trpělivosti. Pokud se vám nechce čekat a nebo jste propásli období sběru, nezoufejte, v drogériích a kosmetických e-shopech najdete také kvalitní šípkový olej a nebo produkty s jeho obsahem.

Samotný čistý olejový extrakt se hodí hlavně při léčbě drobných ranek či popálenin, na růst vlasů a nehtů, ale výborně funguje také šípkový olej na pigmentové skvrny. V jiných produktech vyhovuje především těm, kteří se vyhýbají olejové konzistenci a dávají přednost sérům, které se snadněji vstřebávají do pokožky a nezanechávají mastný film. 

 

 

Účinky šípkového oleje na pokožku

  • Šípkový olej obsahuje vysoké koncentrace vitamínů, díky kterým je známý pro své výjimečné regenerační a léčivé vlastnosti.
  • Šípkový olej je bohatý na vitamín C a pomáhá tak pleť rozjasnit. Daří se mu také snižovat výskyt hyperpigmentace, použít šípkový olej na pigmentové skvrny je tedy rozhodně dobrý nápad.
  • Vitamín A, který je v šípkovém oleji obsažen, je důležitý i při obnově buněk a pomáhá přirozenému nárůstu kolagenu a elastinu v tkanivech. Výzkumy ukazují, že již po 8 týdnech používání šípkového oleje vede k výraznému zlepšení stavu vrásek a elasticity pokožky.
  • Pravidelné používání šípkového oleje se doporučuje i při psoriáze a řadě jiných kožních ekzémů. Stejně skvělý je i na jizvy. Mimo to také chrání pokožku před škodlivým UV zářením.

 

Víme, jak se stát přes noc krásnou, stačí použít med!

 

Šípkový olej

 

Jak používat šípkový olej?

Šípkový olej na pleť můžete nanášet buď přímo, a nebo ho můžete využít jako nosný olej pro jiné, silnější oleje na pleť. I když se šípkový olej používá v mnoha kosmetických produktech, nejčastěji ho najdete v čisté podobě, která se aplikuje přímo na pokožku. Takový olej by měl být vždy balený v tmavě zbarvené lahvičce, aby byl chráněný před UV zářením, které by mohlo snížit výslednou účinnost produktu a znehodnotit přípravek samotný.

 

Šípkový olej na pleť

Může se používat až dvakrát denně, ráno a večer. Nejpopulárnější způsob použití tohoto oleje je aplikací přímo na pokožku, případně přidáním do oblíbeného hydratačního krému. Používání šípkového oleje dvakrát denně je spolehlivým způsobem, jak udržet pokožku zářivou a chráněnou.

 

Ráno

Používání šípkového oleje ráno umožní vaší pokožce naplno využít jeho ochranou funkci. Díky antioxidantům bude vaše plať chráněná po celý den proti působení volných radikálů v ovzduší.

 

Večer

Používání šípkového oleje ve večerní kosmetické rutině je skvělý způsob, jak zajistit pleti výživu a regeneraci.

 

Kolik oleje použít?

Tajemství používání šípkového oleje spočívá v tom, že méně je více. Pokud vám na pokožce zůstanou mastné zbytky, pravděpodobně oleje aplikujete moc. Postačí doopravdy jen 2–3 kapky, které si ohřejete mezi konečky prstů a vmasírujete do vyčištěné pleti, krku a dekoltu.

 

Šípkový olej použitie

 

Vedlejší účinky šípkového oleje

Šípkový olej nemá žádné vedlejší účinky a je všeobecně bezpečný pro všechny typy pleti. Před přidáním nového produktu do denní rutiny by se však měl vždy vykonat 24 hodinový test, kdy na zápěstí aplikujete menší množství přípravku a ujistíte se, že vám po dobu následujících 24 hodin nezpůsobí alergickou reakci.

 

Věříme, že se nám podařilo shrnout všechny významné benefity tohoto přírodního zázraku a že když budete v nejbližší době rozšiřovat řebříček svých oblíbených skin-care produktů, najde si mezi nimi místo i šípkový olej.

 

Autor: Lenka Jančulová


Další článek