Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

18 Aug 2020 | Nikola Nečedová

Oteklé oči? Odhalte jejich příčiny a zjistěte, jak s nimi bojovat

Oteklé oči? Odhalte jejich příčiny a zjistěte, jak s nimi bojovat

Pokud vás trápí oteklé oči nebo oteklá oční víčka (nejčastěji po ránu), jste na správné adrese. V dnešním článku vám totiž prozradíme, co na oteklé oči funguje nejlépe, a taktéž si shrneme nejčastější příčiny nateklých očí a víček.

 

Opuchnuté viečka

 

Stalo se vám někdy, že jste se po ránu zděsili při pohledu do zrcadla, když jste zjistili, že máte oční okolí celé napuchlé a téměř ani nevidíte přes oteklá víčka? Nebojte se, nejste v tom sami! Čas od času umí oteklé oči potrápit nejednoho z nás, a to i v případě, že jsme před spaním neronili krokodýlí slzy při sledování romantického filmu.

 

Oteklé oči: příčinou může být málo spánku, ale i zdravotní problémy

Oči jsou velmi citlivé a k jejich podráždění přispívá mnoho faktorů. Mezi ty nejčastější příčiny patří:

  • příliš málo spánku,
  • nevhodné brýle,
  • hodně času stráveného před obrazovkou,
  • alergie, pyl,
  • prach,
  • nesprávně odstraněný make-up atd.

 

EXTRA TIP: To, že důkladné odličování make-upu je alfou a omegou, není žádná novinka! Vždy opatrně odstraňte i ty nejmenší zbytky líčidel. Čím důkladněji to uděláte, tím menší je riziko, že oči opuchnou.

 

Mimo výše uvedených příčin však mohou oteklé oči signalizovat i závažnější zdravotní problémy, proto je vždy důležité správně rozlišovat podráždění, alergii a jiné potíže.

Opuchlé oči v některých případech poukazují také na:

  • špatnou funkci ledvin,
  • nadměrný příjem sodíku,
  • nedostatek proteinu,
  • vysoký příjem uhlohydrátů v jídle atd.


EXTRA TIP: Vysoký příjem uhlohydrátů v hotových jídlech vede k většímu vylučování inzulinu a k zadržování sodíku v těle. Právě velké množství soli v organismu může způsobit nežádoucí otoky. Aby se množství sodíku v těle vyrovnalo, je potřeba pít dostatečné množství vody a současně omezit příjem soli.

 

Oko, opuchnute viečka

 

Nejúčinnější první pomoc pro oteklé oči po ránu?

Jednoznačně studený obklad! Stejně účinné jsou i vyluhované/studené čajové sáčky, například ze zeleného čaje, které oteklé oči vzpruží díky obsaženému kofeinu. Účinné však mohou být i lžíce, nejlépe právě vytažené z ledničky či mrazničky. Tyto triky možná znáte, nejsou žádnou novinkou. Důvodem, proč jsou v souvislosti s oteklými víčky spojovány stále dokola, je jejich léty ověřený úspěch.

 

Co ale ve světě krásy poměrně nové je a funguje stejně efektivně jako výše zmíněné babské rady, je tzv. COOLING EYE ROLLER na oční víčka a okolí, který má mimo schopnosti redukce opuchů také mnoho dalších benefitů.

 

Je možné skladovat jej v chladničce a po ránu ho používat právě na nateklé oči. Napomáhá, aby se lymfatická tekutina okolo očí, případně jiných oblastí, kde má tendenci se usazovat, vyplavila do lymfatických kanálů. Zároveň také:

  • zmírňuje tvorbu kruhů pod očima,
  • zpevňuje oční okolí,
  • zlepšuje cirkulaci krve,
  • chladí a uklidňuje.

 

 

Dalším beauty zázrakem jsou kvalitní oční krémy, které okamžitě uklidní, vydatně hydratují a vyživují pokožku očního okolí. Dokonale připraví vaše oči na každý den a zároveň zajistí nejvyšší stupeň komfortu.

 

 

Prohlédněte si celý sortiment produktů určených přímo na péči o oční okolí na našem e-shopu!

 

Kdy je nutné kontaktovat očního lékaře?

Pokud problémy s nateklýma očima neustupují, právě naopak dlouhodobě přetrvávají, je rozhodně nutné poradit se s očním a nebo praktickým lékařem. Právě ten definitivně vyloučí, nebo potvrdí vnější či vnitřní příčiny vašich opuchů.

 

Opuchnuté oči: príčinou môže byť málo spánku, ale aj zdravotné problémy

 

Pamatujte, že opakující se opuchy mohou naznačovat zdravotní komplikace, které v některých případech může skutečně identifikovat jen odborník.

 

Štítná žláza: Oteklé oči mohou být znakem nedostatečné funkce štítné žlázy (hypotyreóza). Naopak při zvýšené funkci štítné žlázy (hypertyreóza) může dojí k vytlačování očí, které je příznakem Graves-Basedowovy nemoci.

Kontaktní čočky: Špatnou volbou kontaktních čoček, ale také nehygienickou manipulací s nimi, si můžete přivodit otoky očních víček.

„Ať už je příčina oteklých očí jakákoliv, pokud nosíte kontaktní čočky, měli byste na ně zapomenout, dokud otok nezmizne.“

Ječné zrno: V případě ječného zrna jde o bakteriální infekci a zánět mazových žlázek na samém okraji horního či spodního víčka. Malý vřídek způsobuje otoky, které jsou obvykle bolestivé.

Alergie: Nejčastější příčinou oteklých očí a začervenání bývají alergie. Může za to celá řada faktorů:

  • pyl,
  • prach,
  • roztoči,
  • zvířecí srst,
  • některé oční kapky,
  • make-up a jiné zkrášlující prostředky (řasenka, oční linky a nebo stíny).

Navíc oči nepříjemně pálí, svědí a slzí.

V těchto případech pomohou většinou jen antibiotické oční masti, které jsou na lékařský předpis, a nebo léky určené přímo na daný druh alergie, kterým trpíte.

 

Prevence oteklých očí

Pravidelnou prevenci rozhodně nepodceňujte, protože právě to je způsob, jak se dlouhodobě problémům s nateklýma očima vyvarovat. Vhodný spánkový režim, zdravý jídelníček, pravidelný příjem tekutin a vitamínů by vám měl zajistit klid od těchto potíží. Pokud bydlíte v rušném městě plném prachových částeček, měli byste také zvážit vhodnou ochranu očí v podobě kvalitních slunečních brýlí.

 

Trápí vás mimo oteklých očí také tmavé kruhy? Objevte 7 způsobů, jak se jich zbavit!


Další článek