Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

5 Feb 2021 | B Zemkova

Oxid titaničitý (Titanium Dioxide) v kosmetice: Je bezpečný?

Oxid titaničitý (Titanium Dioxide) v kosmetice: Je bezpečný?

Mnoho lidí si spojuje oxid titaničitý, také známý pod názvem titanium dioxide, právě s kosmetikou určenou na opalovaní, protože oxid titaničitý je známý tím, že účinně blokuje absorbci ultrafialového záření ze slunce, a tak efektivně pomáhá chránit naši pokožku.

Oxid titaničitý se aktivně používá kromě kosmetiky i v potravinářství, kde je známý jako oxid titaničitý E171, najdeme ho však i v lécích.

Nedávné laboratorní studie prokázaly překvapující zjištění související s bezpečností používání této látky právě v potravinářství. Na otázku, zda byste se jí měli vyhnout i v kosmetických přípravcích, odpovíme v dnešním článku!

 

Oxid titaničitý

 

Co vlastně oxid titaničitý je?

Čistý oxid titaničitý je jemný bílý prášek, který poskytuje jasný bílý pigment. Získáváme ho v přírodě primárně těžbou různých druhů minerálů.

 

Věděli jste, že...

  • Titanium Dioxide patří k nejrozšířenějším a nejpoužívanějším pigmentům, protože má výrazný jas a vysoký bod lomu.
  • V potravinářství se Titanium Dioxide používá jako barvivo do žvýkaček, bonbónů, bílého pečiva, limonád atd. (na etiketách uvedený jako oxid titaničitý E171).
  • Titanium Dioxide v kosmetice slouží jako ochrana před UV zářením. Je hlavní součástí opalovacích přípravků, ale také důležitou přísadou dekorativní kosmetiky.

 

Představuje retinol v kosmetice anti-age kouzlo, a nebo je hrozbou pro vaši pleť?

 

Titanium Dioxide v kosmetice

Oxid Titaničitý kosmetice se používá zejména jako bílý pigment. Pokud jste si mysleli, že s touto kosmetickou přísadou jste zatím neměli tu čest, omyl! Oxid titaničitý je zkrátka skoro všude, kam se podíváme.

Najdete ho v běžných zubních pastách, deodorantech, v dekorativní kosmetice, od korektorů přes make-upy až po pudry a oční stíny. Používá se také v BB & CC krémech, a dokonce také jako pigment při tetování.

 

Oxid titaničitý v kosmetice

 

Doopravdy způsobuje oxid titaničitý rakovinu, nebo jde o hoax?

V několika evropských zemích, včetně Itálie a Francie, se šíří znepokojivá informace o obsahu nežádoucího potenciálního karcinogenu v oxidu titaničitém. Francouzský národní ústav pro zemědělskou vědu (INRA) totiž zveřejnil laboratorní testy, které prokázaly, že myši vystavené oxidu titaničitému v podobě nanočástic mají daleko vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva.

Vzhledem k tomu, že šlo o test vykonaný na myších, není možné automaticky předpokládat, že stejné účinky bude mít látka i na člověka. Testy se navíc týkaly pouze nanočástic, o kterých vám prozradíme víc dále v článku. Výzkum tedy je dobrým výchozím bodem pro další bádání, rozhodně však není důvod šířit poplašné zprávy.

 

Oxid titaničitý, experimenty na myších

 

ALE...Na co je potřeba dát pozor!

Všeobecně se oxid titaničitý považuje za bezpečnou látku, která je vhodná pro osoby s citlivou pokožkou (i pro kojence). Nevstřebává se do pokožky a nedráždí ji. Když se však používá ve formě nanočástic, které vstřebatelné jsou, může se jednat o škodlivou látku, která je schopna zapříčinit záněty a genetické poškození.

Evropská unie však vyžaduje označení nano u daných ingrediencí na obalech kosmetických produktů, takže pokud se budete chtít této formě oxidu titaničitého vyhnout, není nic jednoduššího než důkladně pročíst příbalové informace k vašim oblíbených produktům. :)

 

Zjistěte, která složka v kosmetice je hydratační bombou pro vaši pleť!

 

Autor: Lenka Jančulová


Další článek