Při objednávkách nad 1500 kč poštovné zdarma!
Dárek ke každé objednávce nad 500 Kč
Mail
info@glowup.cz

Pište kdykoli

Domů / Blog

21 Apr 2021 | Lenka Jančulová

Trápí vás mílie na tváři? Víme, jak je odstranit!

Trápí vás mílie na tváři? Víme, jak je odstranit!

Pokud jste se dopátrali k tomuto článku, důvodem jsou pravděpodobně nežádoucí mílie na tváři, kterých se chcete nadobro zbavit. Mílie (podkožní bílé pupínky), které se vyskytují zejména v okolí očí, nosu a úst, umí potrápit muže i ženy bez rozdílu. V případě, že se vám mílie na tváři tvoří jen zřídka, není důvod k panice, tento jev je poměrně běžný. Zpozornět byste měli až v případě, kdy se s tímto problémem potýkáte častěji, případně pokud máte míliemi poseté větší plochy tváře – v ten moment je ideální kontaktovat kožního lékaře.

Úspěšně odstranit tyto bílé podkožní vyrážky bez pomoci dermatologa může být celkem náročný úkol, pokud však dodržíte několik klíčových zásad, nemáte se čeho bát.

 

Mílie na tvári

 

Co jsou mílie a jak vznikají?

Mílie neboli „tukové vyrážky“ jsou cysty, které se vytvářejí pod vrchní vrstvou naší pokožky. Texturou připomínají tvrdé hrudky a běžně se projevují jako bílé podkožní pupínky s bělavou a nebo žlutou „čepičkou“.

Nepříjemné mílie na tváři se objeví tehdy, když jsou odumřelé kožní buňky neschopné volného odloučení a ulpívají ve vrstvách pokožky. To, co vidíme okem na povrchu pleti, je v podstatě jen zachycený keratin.

 

Keratin je bílkovina, která se běžně nachází v kožních tkáních, ve vlasech nebo nehtech.

 

Mílie vznikají v důsledku uzamknutí keratinu v kůži a nejlepší prevencí je, když odumřelým kožním buňkám pomůžeme opustit naši pleť. To můžete zabezpečit hned několika způsoby, čtěte dál...

 

Mílie u dětí 

  • Mílie se hojně vyskytují u novorozenců. Mílie u dětí se však většinou vytrácejí samovolně, není proto nutné podnikat žádné speciální kroky k jejich odstranění.

Mílie u dospělých 

  • Mílie u dospělých ve většině případů samovolně nezmizí. Pokud pro člověka představují diskomfort, je možné tyto cysty eliminovat několika způsoby.

 

Mezi nejznámější typy mílií patří: 

  1. Neonatální mílie - objevují se u novorozenců, zahojí se většinou během pár týdnů a nejčastěji vznikají na tváři nebo na horní polovině těla. Mílie u dětí, jako už jsme uvedli výše, zmizí samovolně.
  2. Primární mílie - s tímto typem mílií se setkáváme nejčastěji, bílé podkožní pupínky se objevují v okolí očí, na tvářích, na čele, ale i na intimních partiích. V některých případech samovolně po určitém čase zmizí, ale většinou bohužel na kůži přetrvávají dlouhodobě.
  3. Sekundární mílie - objevují se v důsledku nedávného poranění kůže, vytvářejí se například v místě jizev, popálenin, ale i v zahojených místech kůže po překonání určitých chorob.

 

TIP: Vznik mílií můžeme ovlivnit i sami, a to typem kosmetiky, kterou používáme. Mílie totiž mohou vznikat i po aplikaci „mastné kosmetiky“ na pleť, hlavně mastných krémů a olejů, které ucpávají vlasové folikuly a potní žlázy.

 

Příčiny vzniku mílií

Na vzniku mílií se podílí mnoho faktorů, ale objevovat se mohou i spontánně. Hlavní příčinou je nahromadění odumřelých kožních buněk, které vyústí až v ucpání kožního póru.

Mílie však mohou být způsobeny i výkyvy hormonů a s nimi související zvýšenou produkcí kožního mazu. Zapomínat bychom však neměli ani na genetické faktory. Speciální kapitolou je dlouhodobá topická aplikace steroidních krémů.

Také poranění pleti a puchýřky mohou být pro vznik mílií příznivým prostředím. Paradoxně jejich vznik mohou v jistých případech zapříčinit i kosmetická ošetření, jako je laserové ošetření nebo dermabraze.

 

Máte mílie na oku nebo pod okem?

Tvorba mílií v očním okolí může být zapříčiněna používáním příliš bohatých krémů. Často je však zapříčiňuje také poškození pleti slunečním zářením a nebo nevhodné používání kosmetických přípravků. Problematické jsou zejména hutné krémy, například na bázi oleje, které ucpávají póry, a nebo výrazně krycí a dlouhotrvající make-upy.

 

banner krémy

 

Jak odstranit mílie snadno a efektivně?

Nevíte, jak se mílií zbavit, aniž byste utráceli za neefektivní způsoby s pomalými účinky? Inspirujte se těmito jednoduchými radami:

 

  • Exfoliace - peeling obličeje

Ještě než sáhnete po jakékoliv drastické metodě, doporučujeme vyzkoušet exfoliaci. Peeling pleti kromě eliminace a prevence mílií přináší také mnoho praktických benefitů:

  • minimalizuje nadměrnou pigmentaci pleti,

  • poradí si s drobnými jizvami po akné,

  • aktivně pročišťuje a omlazuje pokožku.

 

Peeling na tvár

 

Na exfoliaci můžete jít chemickou cestou, tedy využitím jemných kyselin, jako je kyselina salicylová, glykolová, mléčná, a nebo mechanickou, prostřednictvím domácího peelingu, kterým pleť doslova „obrousíte“.

 

  • Excize - odstranění jehlou

Na zákrok budete potřebovat sterilní jehlu. Důkladně si pleť vyčistěte, opláchněte a osušte ručníkem.

  • Jehlou píchněte přímo do čepičky mílie a nebo malý kousek vedle ní.

  • Jemným tlakem potom vytlačte mílii přes otvor v kůži.

  • Pokud jste otvor vytvořili přímo na vrcholku mílie, k odstranění drobné cysty můžete použít i pinzetu.

 

Odstranění mílie si vyžaduje cvik. Pokud to neuděláte správně, hrozí, že si vytvoříte ranku, na které se vytvoří strup a následně jizvička. Nemluvě o tom, že pokud nedodržíte sterilitu nástrojů a rukou, můžete si do ranky zanést infekci. Buďte proto opatrní a neustále dbejte na hygienu.

 

Pozor: Nedoporučujeme provádět tento zákrok v případě, že máte mílie na oku a nebo v bezprostřední blízkosti očního okolí.

 

Prevence je alfa a omega

Podobně jako u jiných problémů, i zde platí, že nejlepší je prevence. Je totiž lepší dělat vše proto, aby se vám mílie vůbec nevytvořily, než se jich pak složitě zbavovat.

Zásadní je dbát na důkladnou očistu tváře a pravidelně používat peeling. Riziko tvorby mílií snížíte i tím, že do své péče o pleť zařadíte retinol.

 

Banner

 

Retinol

Pojem retinol je zkrátka jen jiný název pro vitamín A.

  • Má silný exfoliační účinek a stojí za vyhlazením textury pleti, na základě čeho následně pokožka působí mladistvě a zdravě.

  • Pleti dodává svěžest a jas. 

  • Je vhodný pro všechny typy pleti, jeho působení je však velmi intenzivní, proto je lepší začít s nižší koncentrací a postupně zvyšovat.

Retinol, zázrak pro vaši pleť!

 

Retinol, zázrak pre vašu pleť!
 

TIP: Riziko tvorby mílií snížíte i tím, že se vyhnete minerálním olejům, které se špatně vsakují do pokožky a tvoří vrstvu na povrchu, která může způsobovat ucpání a akumulaci keratinu.

 

Důležité, nepleťte si mílie s akné!

Na závěr už jen doplníme, že je důležité neplést si podkožní pupínky na tváři s akné. Pamatujte si, že tukové pupínky jsou velmi drobné, o velikosti špendlíkové hlavičky.

Co je klíčové, obsahem mílie není tak jako v případě akné hnis, ale keratin, bílkovina, která je jednou ze základních stavebních látek kůže, a proto se jejich odstraňování v zásadě liší.

I když se mílie dají pokládat za dermatologický problém, nemají žádný negativní vliv na naše zdraví. Trápí nás především z estetického hlediska, tukové pupínky poutají nežádoucí pozornost. Zvolte proto adekvátní prevenci a dejte jim navždy sbohem!

 

Víte, co se děje s vaší pletí, když je dehydrovaná? Tomu nebudete věřit...

 

Další článek